Odličan priručnik za sve one koji žele biti aktivni i znati odbraniti svoja prava!

1 avg

Mladi ljudi u BiH pokazuju sve manje interesovanja za sticanje znanja o političkom sistemu u BiH, funkcionisanju institucija vlasti, učestvovanju u izbornom procesu, kao i aktivnom učestvovanju u procesima donošenja odluka. Nedostatak kapaciteta i vještina (informacija, znanja, stavova…) kod mladih u BiH reflektuje se kroz njihovu nisku izlaznost na izborima na svim nivoima (kantonalnom, entitetskom, državnom i lokalnom). Prema podacima Centralne izborne komisije samo 16-21% mladih je glasalo u periodu između 2002. i 2012. godine, u zavisnosti od izborne godine.

Institut Perpetuum mobile želi da da svoj doprinos povezivanju mladih sa donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini.

Projekat „Bolji parlamenti – jača demokratija“ ima za cilj da poboljša kapacitete i mogućnosti mladih i omladinskih nevladinih organizacija, da utiču na parlamentarne procese koji se bave specifičnim pitanjima mladih. Jedan od alata koje Perpetuum mobile daje mladima na raspolaganje je i ovaj priručnik „Aktiviraj“.

Ovaj elektronski priručnik je namijenjen za edukaciju mladih (učenika/ca srednjih škola) a svrha mu je da upozna mlade o političkom sistemu i načinu učešća građana, posebno mladih u demokratskim procesima. Lako je razumljiv, prilagođen jeziku mladih, sa jasnim i konkretnim primjerima. Teme koje obrađuje priručnik su: 1. Prepoznavanje problema, 2. Zagovaranje i lobiranje, 3. Aktivno biračko pravo, 4. Koristi od aktivnog učešća u javnom životu i 5. Vještine komunikacije.

Svaka od tema je osim teorijskog dijela praćena i primjerom radionice koja se može praktikovati u školama, omladinskim nevladinim organizacijama i drugim ustanovama i organizacijama za mlade. Obuku mogu da rade mladi ljudi, vršnjački eduaktori/ce, omladinski radnici/e, i nastavno osoblje u okviru časova demokratije, razredne nastave ili u okviru bilo koje druge obuke za mlade.

Projekat podržava Ambasada Kraljevine Holandije u Sarajevu.

 Preuzmite: Priručnik AKTIVIRAJ.
(Visited 213 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments