Od porodične tragedije do modernog domaćeg brenda mladog Zeničanina

29 mar

Emir Beganović iz Zenice svijetli je primjeri današnjice kako se ipak u našoj zemlji može uspjeti, a da se iz hobija itekako može roditi ozbiljan posao. Ovaj 28-godišnjak, iako ranije nikada nije imao doticaja sa kuhinjom, danas je vlasnik modernog domaćeg brenda „Slatki kutak“ koji osvaja kako njegove sugrađane tako i korisnike društvenih mreža iz drugih bh. gradova.

Kako nam otkriva u razgovoru, iako je oduvijek bio kreativac nije imao doticaja sa kuhinjom, a koja je, ispostavit će se kasnije, mjesto gdje se mogu praviti čuda.

 –  Sam početak zapravo je tužan, budući da sam poslije smrti majke prosto bio primoran da napravim adekvatno jelo za pojesti. Tata je radio, a ja sam utjehu nekako pronašao u kuhinji. Ja volim da kažem kako je moj put uspjeha nekako počeo od pite, pa do baklave i havane – počinje svoju priču za „Avazov“ portal Beganović.

Ističe kako nije bilo teško uspjeti u svome gradu i državi ukoliko radite posao koji volite. Koliko je njegov posao uspješan govori podatak da narudžbe mora uzeti nekoliko sedmica ranije, kako bi uspio sve slastice proizvesti ali i isporučiti na vrijeme. Rado se prisjeća kada je sa svojom ekipom napravio 19 torti za svega 24 sata, što je još jedan pokazatelj organizovanosti i profesionalnosti.

– Moj posao kratko je bio hobi, budući da sam za relativno kratko vrijeme postigao veliki uspjeh. Kada radite posao koji volite, ubijeđen sam u uspjeh. Ja sam prvenstveno zahvalan svim ljudima i poznanicima, koji su me podržali i koji su vjerovali od početka u mene. Iz svega ovoga naučio sam kako je za uspjeh potrebna vjera, strpljivost i cilj. Jer, bez cilja smo ništa – kaže nam Beganović.

Uživa u poslu kojim se bavi

Iako danas uživa u vlastitom modernom domaćem brendu u poslastičarstvu, koji se još uvijek razvija, nikada nije mogao slutiti da će se za kratko vrijeme dogoditi uspjeh u kojem uživa. Kako pojašnjava, oni ne prave torte nego ih zapravo i kreiraju. Radi se o cijelom nizu poslova u kojima stvara kreacije, a kako kaže, uspješan je onoliko koliko se daje, jer kada dajete cijelog sebe onda je uspjeh zagarantovan.

Ostavio poroke

Priča o uspjehu ovog vedrog Zeničanina veže se, nažalost, za porodičnu tragediju i gubitak njegove majke, nakon čega je bio primoran zasukati rukave i snaći se u kuhinji kako bi preživio.

– Poslije smrti majke muk, praznina. To je jedna priča koja bi mogla da se piše beskonačno. Nekada sve riječi ne mogu da stanu ni u vagon. Ipak, ja u ovoj priči ne stavljam akcenat na gubitak moje majke, ona je i uvijek će biti dio mene. Kroz taj gubitak naučio sam prihvatati stvari i situacije onakve kakve jesu, mnogo sam životnih navika promijenio. Njena smrt me približila sebi i prosto sam uzeo stvar u svoje ruke, promijenio sam svoj način življenja, prestao sa porocima. Jednostavno, rekao sam sebi, ako mogu bez majke zašto ne bih mogao bez svega što me nije rodilo, a niti odgojilo još mi pri tome šteti. Tako sam sa Božijom voljom dobio bolji pogled na svijet, jer sam počeo sa promjenama, počevši od sebe – kaže nam Beganović.

Ističe kako inspiraciju u svom poslu pronalazi u stvarima oko nas, dok nije imao nikog ko bi mu dao neke smjernice kako bi trebalo da radi. Prepušten samom sebi i svojoj kreativnosti, danas se sa pravom može ponositi svojim uspjehom.

– Inspiracija je sve oko nas, samo je stvar kako mi to kanališemo i pretvaramo u stvarnost. Najviše sam naučio sam od sebe i sreća pa imamo Internet, jer inače bi nekome prekipilo od mojih pitanja. Osim toga, moram da kažem da ljudi treba da vjeruju u svoju nafaku i da dijele savjete i znanje. Šta će vam znanje ako ste zatvorene kutije, ono umire ako se ne podjeli – ističe Zeničanin.

Rame uz rame sa svjetskim poslastičarima

Koliko je uistinu uspješan, osim brojnih pozitivnih kritika putem društvenih mreža i narudžbi koje svakodnevno pristižu, govori i podatak da je pozvan na takmičenje u Dortmundu, gdje će stajati rame uz rame sa svjetski poznatim poslastičarima.

– To je nova prilika u svemu ovome jer se tu mogu takmičiti, naučiti, ali i upoznati mnogo toga. Ja koliko pričam o takmičenju toliko pričam i o pobjedi, jer čim ste u takmičarskom duhu onda mislite i na pobjedu. Tako da, više bih volio o tome poslije takmičenja, jer ću tada sigurno biti pun utisaka – optimističan je Zeničanin.

U skorijoj budućnosti ima ambicije da „Slatki kutak“ bude dio njegovog grada, u formi slatke prodavnice koja će odisati pozitivom. Iako je rijedak slučaj koji se odlučio boriti sa svim procedurama u svojoj državi, te pokazati drugima da se može uspjeti u svome gradu, za situaciju u BiH i sve češće odlaske mladih krivi su, kako kaže, sami ljudi.

– Sve ovo što se dešava oko nas odgovorni smo mi sami, jer malo šta radimo da bi nam bilo bolje. Ne treba stopirati nikoga u svom razmišljanju, treba samo ponuditi šansu ljudima. Treba vjerovati u njih, te ih znati i zadržati. Imamo toliko talentovanih i pametnih ljudi, a pored takvih imamo i more hejtera koje samo treba malo oživjeti i staviti ih u sredinu gdje se pozitivno razmišlja. Jednostavno, treba motivisati ljude da budu ono što jesu – zaključio je u svom razgovoru za „Avazov“ portal Emir Beganović.

Avaz.ba

 

(Visited 562 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments