Od izbjeglice do kluba najboljih: Upisao prestižni američki univerzitet, domovinu BiH nije zaboravio

29 aug

Zastava Bosne i Hercegovine vijorit će se na Univerzitetu Washington u St. Louisu. Meris Sarić njegova porodica preživjeli su genocid i izbjegličke kampove u Hrvatskoj u kojem je rođen.

U Ameriku su došli 1999. godine. Merisov otac Zuhdija uspio je dobiti posao domara upravo na ovom univerzitetu na kojem je njegov sin danas brucoš koji je stvari u studentski dom donio noseći majicu univerziteta.

Zuhdija i njegova supruga Mele su tako ostvarili svoj američki san, upisavši sina na prestižni univerzitet.

– Moj sinčina! – kazao je ponosni otac pred novinarima lista St. Louis Post-Dispatch naglasivši da danas žive i u jednom od onih filmova gdje porodica kreće od nule i postaje uspješan građanin.

Meris je naglasio da je on prvi klinac iz ove porodice koji ide na koledž, jedan od rijetkih koji su ovaj univerzitet upisali, a da su prije toga završili javnu srednju školu. Prije toga je morao proći strogi prijemni ispit kako bi dobio stipendiju. Studij na ovom univerzitetu je mnogima nedostupan.

– Neki misle da su moji roditelji izuzetno bogati jer si mogu priuštiti da mi plate 70.000 dolara koliko košta školarina i smještaj. Sve i kad bi stavljali svaki peni sa strane ne bi mi mogli platiti semestar – naglasio je Meris Sarić.

Sarići nisu zaboravili svoje korijene. Otac Zuhidin je uzeo slobodne dane kako bi pomogao sinu da useli u studentski dom. Među stvarima koje je ponio sa sobom obavezna je i zastava Bosne i Hercegovine. Meris će odavde izaći sa diplomom političkih nauka, a namjerava nastaviti studij i postati advokat.

– Meris je sjajan primjer kako se može uspjeti. On je imao tako veliko samopouzdanje i znao je da mu je ovdje mjesto – naglasio je Leah Merrifield, direktor programa.

Faktor.ba

 

(Visited 153 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments