Nova zgrada BIT Centra u Tuzli za novu generaciju mladih poduzetnika

27 sep

Svečanim presjecanjem vrpce danas je otvorena peta zgrada Javnog preduzeća BIT centar u Tuzli. Otvorenju su prethodili radovi na uređenju unutrašnjosti zgrade, a realizacijom ovog projekta stvorila se prilika za zaposlenje dodatnog broja mladih visokoobrazovanih osoba iz oblasti tehničkih nauka.

Kako je istaknuto prilikom današnje svečanosti, otvaranje pete zgrade tuzlanskog BIT Centra predstavlja odgovor na zahtjeve poduzetnika i kompanija za korištenjem većih prostora, kao i postojanje značajnog broja kompanija koje su se razvile u ovom centru te želje za obostranom poslovnom saradnjom.

“Riječ je o prostoru od blizu 600 kvadratnih metara. Mi smo u toku ove godine otvorili i četvrtu zgradu sa prostorom od blizu 500 kvadratnih metara, čime smo, ukupno dobili proširenje za više od hiljadu kvadratnih metara. Ovo je za nas veoma bitno jer u strategiji za budućnost planiramo da imamo mogućnosti i za veće kompanije koje zapošljavaju veći broj ljudi. U petoj zgradi trenutno se nalazi blizu 30 ljudi, a njen kapacitet je blizu 60 osoba”, kazao je direktor BIT centra Robert Martić.

Od početka ove godine do danas pod okriljem tuzlanskog BIT-a počelo je djelovati dodatnih 100 stručnjaka iz oblasti tehničkih nauka.

“Od osnivanja do danas kreirano je blizu 55 kompanija u kojima radi više od 500 osoba”, dodao je Martić, naglasivši da ovaj centar privlači mlade ljude u smislu razvijanja vlastitog biznisa.

Petu zgradu BIT centra otvorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je tom prilikom kazao da u ovom gradu slijedi progresivan razvoj kada je u pitanju oblast tehničkih nauka.

“Mi smo vrlo ambiciozni. U 2016. godini smo stvorili uvjete za 102 radna mjesta, a do sada za ukupno njih 500. Sigurno je da u naredne četiri godine možemo stvoriti za njih još hiljadu. Širenje BIT centra se nastavlja u narednom periodu, a već se u SKPC Mejdan u Tuzli renovira jedan prostor za prvi centar za robotiku koji radimo u saradnji sa Minhenom”, istakao je Imamović.

Svoj začetak u BIT centru u Tuzli ostvarila je i kompanija Bicom. Ova kompanija se bavi razvojem komunikacijskog softvera, a dio je i Bicom Sistems grupacije čije je sjedište u Velikoj Britaniji, a ima i rasprostranjene urede u Francuskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Misija kompanije Bicom Tuzla, prema riječima direktora Sergeja Kasumovića, je da zaposli mlade i ambiciozne ljude koji će ostati u BiH.

“Mi dajemo uslove i mogućnosti za veliko napredovanje. Mi smo u BIT centru 2006. godine imali svoj početak. Tada smo imali jedan mali ured sa jednim proizvodom, a danas imamo čitavu paletu proizvoda koje nudimo. U 2012. godini morali smo izaći iz BIT centra jer nismo imali na raspolaganju dovoljne prostorne kapacitete. Izvjestan period smo proveli u jednom iznajmljenom prostoru koji nam je opet postao malen te smo početkom ove godine ponovo ostvarili saradnju sa BIT centrom koji nam je izašao u susret sa prostorom u petoj zgradi”, istakao je Kasumović.

BIT centar u Tuzli osnovan je u oktobru 2005. godine, kao inkubator informaciono-komunikacijskih tehnologija, a danas kao javno preduzeće u nadležnosti Grada Tuzla zapošljava blizu 200 uposlenika koji djeluju pod okriljem više od 20 firmi.

Osnovni cilj ideje u početku je bio stvoriti vezu između lokalne, akademske i biznis zajednice. Ovakva veza u konačnici je omogućila mladim i stručnim osobama da razviju svoj biznis u polju informaciono-komunikacijskih tehnologija.

U svojim začecima ovaj centar je počeo djelovati u jednoj zgradi u kojoj su smješteni inkubator i trening-centar. Velikim razvojem firmi stvorila se potreba za dodatnim prostorom te je četiri godine kasnije, odnosno 2009. otvorena i druga zgrada.

Uporedo sa osnivanjem i razvojem kompanija produbljivala se i saradnja centra sa Elektrotehničkim fakultetom u Tuzli. Iz toga je proizašla potreba za još većim prostornim kapacitetom, pa je 2012. izgrađena i treća zgrada u kojoj je smješten naučno-istraživački centar.

Danas BIT centar djeluje u pet zgrada, od kojih su dvije otvorene u toku ove godine, a prema viziji razvoja u planu je otvaranje još dvije.

Klix.ba

(Visited 128 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments