Nisu čekali džeparac roditelja: Dva mlada Tuzlaka pokrenuli farmu purana

23 nov

Farma tovnih purana ‘AMAS’ jedna je od rijetkih domaćih farmi ove vrste na području BiH. Osnovala su je dva mlada, dvadesetpetogodišnja mladića iz Tuzle, Armin Mustafić i Amar Salković.

Na ovaj potez, kako su nam ispričali, odlučili su se iz više razloga.

-Prvenstveno smo je pokrenuli jer je pureće meso veoma nezastupljeno u BiH, te se uglanom svo pureće meso uvozi iz Hrvatske i Mađarske. Mladi smo, imamo 25 godina, radili smo za male plate i živili od džeparca roditelja. Odlučili smo se da pokrenemo privatni biznis, što se ispostavilo kao dobar potez-kazao nam je Armin Mustafić.

Njegov otac ustupio im je već postojeće objekte, koji su vrijedni mladići pretvorili u farmu. Ona se trenutno nalazi u mjestu Brnjik kod Čelića.

-Stvorili smo sve uslove za pokretanje ovog biznisa kao i želju za radom. Imamo kapacitete da uselimo do 10.000 purana plus mogućnost proširenja. Zbog toga smo došli na ovu ideju i nadamo se da ćemo uspjeti iako je vrlo teško jer do sada smo samo nailazili na određene probleme-kaže nam Amar Salković.

Veliku podršku u počeku poslovnog projekta Salkoviću i Mustafiću pružila je i tuzlanska Mesna industrija ‘Menprom’.

-To je kompanija koja prepoznaje i podržava kvalitet domace proizvodnje. Od početka ovog mjeseca na prodajnim mjestima Menproma mogu se pronaci proizvodi od kvalitetnog pureceg mesa, a koji su rezultat rada naše farme. Zadovoljni šmo sto možemo svojim radom i rezultatom možemo udovoljiti uslovima firme kakva je Menprom, a za naredni period planirano je proširenje saradnje-kaže Armin.

Ukoliko se njihovi planovi budu razvijali prema zacrtanim ciljevima, ova dva mladića imaju namjeru i zaposliti nekoliko radnika, koji bi zajedno sa njima širili proizvodnju purećeg mesa.

Bportal.ba

(Visited 256 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments