Nikola Milošević iz Niša: “Omladinski rad kao podrška mladima na razvojnom putu”

27 feb

Nikola Milošević iz Niša veruje da omladinski rad upotpunjuje razvoj mladih ljudi i sprema ih za životne izazove. Njegov omladinski aktivizam, kaže, počeo je davno, i u to vreme nije ni razmišljao o tome šta sve to za njega znači. Sada uviđa da je vrlo važno da je omladinski rad kvalitetan, da omladinski radnici i radnice budu kvalifikovani za taj višestruko važan posao i što je za njega ključno, da vole da se time bave.

Nikola je aktivan u Zelenom Ključu od svojih osnovnoškolskih dana. Na početku mu se dopala ideja da se u školi radi nešto novo i drugačije, aktivnosti i teme su mu bile zanimljive a pri tom se družio sa ostalom decom. Kasnije, kao srednjoškolac, sa nekolicinom svojih prijatelja i dalje je bio tu, da osmisle neku ideju i događaj, da učestvuju u ekološkim aktivnostima, da doprinosu širenju ekoloških ideja, i da budu u nekom smislu i vršnjački edukatori i promoteri ekološke misli ali i omladinskog aktivizma.

Nikola prepoznaje da su koristi od njegovog omladinskog aktivizma i učešća u programima omladinskog rada višestruke, kako za njega tako i za njegovu okolinu, prijatelje, za lokalnu zajednicu. Mnogo toga je saznao, naučio, iskusio je rad u timu, susretao se sa neočekivanim situacijama, sa odgovornošću, sticao životno iskustvo. Imao je priliku da se informiše i upozna sa radom mnogih institucija, upoznao mlade iz Niša i drugih gradova i država, posebno tokom međunarodnih volonterskih kampova koje su sprovodili. Mnogi Nikolini prijatelji postali su aktivniji jer ih je inspirisalo i pokrenulo njegovo angažovanje. Taj aktivizam im je doprineo da zajedno oforme svoj kreativni tim i da baveći se fotografijom ukazuju na aktuelne teme mladih i društva, pre svega u lokalnoj sredini. Nikola prepoznaje i da mu je omladinski rad doprineo da se profesionalno opredeli za studije u oblasti zaštite životne sredine, a da se fotografijom bavi kao svojim hobijem, a sve više i profesionalno.

Prema Nikoli, omladinski rad je za svaku mladu osobu poželjan i podjednako važan kao i obrazovanje, vannastavne i slobodne aktivnosti van škole. Kaže da je značajno je da omladinski rad sprovode obučeni omladinski radnici, kako bi se osigurao kvalitet. Njegova poruka roditeljima i široj javnosti bila bi: Da prihvate značaj omladinskog rada za dobrobit mladih, da podrže svaku inicijativu koja zagovara važnost omladinskog rada i da svoju decu i mlade, podržavaju na razvojnom putu, bodreći ih da budu što aktivniji.

O aktivnostima Zelenog ključa možete čitati ovdje.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments