Nevjerovatna priča iza legendarne Windows XP fotografije

11 nov

Priča o desktop pozadini legendarnog Windowsa XP je postala mitska, nju su vidjele milijarde ljudi na svijetu – a u međuvremenu je nestala…
To je jedna od fotografija koja je ušla u historiju, obišla je cijeli svijet – a znate li koja se priča krije iza nje?

Zelena i plava boja, harmonične, malo oblaka – prototip umjetne slike, s tim što je Windows XP generična pozadina – realna slika.

XP je jedan od najkorištenijih i najuspješnijih Windows operativnih sistema ikada. Ova fotografija otvorila je novi svijet virutalnosti.

Originalnog imena Bliss, fotografija je nastala u Napa Valleyju, a njen autor je Charles „Chuck“ O’Rear, fotoreporter za Los Angeles times i National Geographic.

On se specijalizovao u fotografisanju vinograda, koji su velika strast Missourija. Godine 1980. Chuck je osnovao Westlight, fotografsku agenciju.

Šesnaest godine poslije, redovno je vozario do San Francisca, gdje mu je živjela tadašnja djevojka, a sadašnja supruga Daphne. On bez svog fotoaparata nije nigdje išao.

1996. u januaru mjesecu stao je pored krajolika. Trava je bila savršeno zelene boje, sunce u zenitu, nekoliko oblaka. Izvadio je fotoaparat Mamiya R767 u koji je stavio Fujifilm Velvia.

„Ovo je kombinacija koja mi je pomogla da se ova fotografija istakne. Do momenta kada sam stao na lokaciju, vrijeme se dosta promijenilo. Napravio sam četiri fotografije, ali se nisu uklapale u tadašnji njegov koncept fotografisanja vinograda“, ispričao je Chuck za Microsoftov sajt 2014. godine.

Dvije godine poslije toga, 1998. godine, njegovu filmu Westlight kupuje izvjesni Bill Gates, koji je imao veliku ambiciju da izgradi veliku digitalnu videoteku.

Njegova kompanija postala je Corbis, a pejsaž pored Sonoma autoputa postala je obična fotografija koju je mogao kupiti bilo ko. Chuck je ostao da radi za Corbis, fotografišući vinograde diljem svijeta, da bi ga 2000. godine kontaktirao razvojni tim Windows XP-a.

„Mi ne želimo da kupimo samo fotografiju, želimo sva prava za nju“, kazali su mu – a on je pristao, uz klauzulu da ne smije reći koliko su mu novca platili.

Glasine kažu da je dobio drugi najveći ček u historiji za prava na fotografiju. Najskuplja je i dan danas fotografija Billa Clintona i Monice Lewinsky.

„Nisam znao šta su namjeravali da urade s njom, možda su željeli fotografiju koja odiše mirom, ali mislim da ni u Microsoftu niko nije pretpostavio koliki će uspjeh napravti u budućnosti“, izjavio je.

Nije je mogao poslati poštom, jer, niti jedna kompanija nije htjela preuzeti toliki rizik – zbog njene vrijednosti. Microsoft mu je poslao avionsku kartu i uz poruku: „Dođi kod nas i donesi nam fotografiju“.

Fotografija kod kritičara nije dobro prošla, rekli su da je previše jednostavna, i da pejsaž neće privući nikoga. Pogriješili su.

Postala je jedna od najomiljenijih prizora u historiji.

Danas, ovaj pejsaž više ne postoji. Na njemu su vinska polja, gdje nastaju legendarna kalifornijska vina.

Mnogi su vjerovali da je fotografija nastala u Irskoj, Francuskoj, Engleskoj, Novom Zelandu, Holandiji…

Danas ovaj predio izgleda ovako…

Publicfigure.me

(Visited 356 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments