Neuredne osobe su kreativnije, produktivnije i imaju smjelije ideje

22 jul

Iako neuredne osobe često budu okarakterisane kao lijene, naučnici tvrde da neuredan stol može biti znak kreativne genijalnosti pa stoga ne brinite ukoliko je vaš radni sto prepun rokovnika, papirića, šoljica za kafu i drugih stvari.

U želji da dokažu da je rad u neredu ponekad mnogo produktivniji od rada u čistom i uređenom radnom okruženju, istraživači sa Univerziteta u Minesoti otkrili su da veoma kreativne osobe vole haotičan radni prostor.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobe koje su radili u neurednim kancelarijama imale mnogo zanimljivije i kreativnije ideje. Istraživanjem je također utvrđeno da osobe koje rade za neurednim stolovima imaju smjelije ideje i prije preuzimaju rizik dok osobe koje rade za uređenim stolovima imaju tendenciju da strogo slijede pravila.

– Neuredno okruženje inspiriše i nadahnjuje slobodu – tvrde istraživači.

Podsjećaju da su Albert Ajnštajn, Tomas Edison pa čak Stiv Džobs radili u neurednom okruženju.

– Ako je neuredan sto znak neurednog uma šta bismo tek onda trebali misliti o praznom stolu? – rekao je Einsten svojim radnicima nakon što su kritikovali njegovu neurednost.

Ideja da čist sto potiče produktivnost postala je popularna sredinom dvadesetog stoljeća. Ipak, prethodna istraživanja pokazala su da uredne osobe imaju mnogo poslovnih kvaliteta kao što su organizovanost, pouzdanost i temeljitost.

(Visited 55 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments