(Ne)produktivna nedjelja – razlozi ”ZA i PROTIV”

26 maj

Nedjelja je savršen, pa često i jedini dan za ljenčarenje (a budimo realni, tko ne voli ljenčariti?). Zbog toga je u potpunosti prihvatljivo oporaviti se od subotnje večeri, spavati do podneva i nakon ručka, vratiti se u njegovo veličanstvo – krevet. Ipak, ne morate biti potpuno neproduktivni! Donosimo vam nekoliko korisnih načina na koje možete provesti nedjeljno poslijepodne (u pidžami), a na koje ste možda zaboravili.

1. Raščistite ”tajanstvenu” ladicu
Svi mi u stanu imamo barem jednu ladicu čiji je sadržaj toliko raznovrstan da ni mi ne znamo što se nalazi u njoj. Vjerojatno zato što smo posljednji put zavirili u nju prije nekoliko godina, a nikako ne stignemo uhvatiti vremena i očistiti je.
U njoj ćete vjerojatno pronaći izgubljene gumice za kosu i gumice za brisanje, pastele iz osnovne škole, pokoji stari dnevnik ili sliku, pa i ono za što ste bili uvjereni da je nestalo s lica Zemlje.

2. Započnite neki online tečaj
Internet je prepun tečajeva koje možete slušati i polagati iz udobnosti svojega doma. Možda je nedjelja idealna da napokon obnovite znanje talijanskog ili pak naučite neki novi jezik – koji ste si obećali još 2010. godine.
Na stranici Linkedin s obzirom na vašu (buduću) profesiju i zanimanja, pronaći ćete mnogo prijedloga koji će unaprijediti vaše znanje – kako biti bolji govornik, kako koristiti razne kompjuterske programe, itd.

3. Organizirajte filmski maraton
Pozovite najbliže prijatelje ili obitelj (ili nemojte pozvati nikog i uživajte u samoći) i organizirajte mali film festival. Ideja je uistinu mnogo – možete odabrati filmove s nastavcima (Kill Bill 1, Kill Bill 2), odlučiti se za stari Hollywood (Doručak kod Tiffanyja, Casablanca) ili neki žanr – komediju (Ta luda ljubav, Mamurluk), pogledati filmove koji su osvojili ovogodišnje Oscare, što god vam srce poželi.

4. Proučite svoje obiteljsko stablo
Ako nikada niste kreirali obiteljsko stablo ili to niste radili od kada vam je broj noge bio 25, svakako to napravite! Možda ćete otkriti povijest svoje obitelji za koju nikada niste znali i doći do zanimljivih priča o precima iz Italije, Španjolske ili Grčke.
Osim toga, to je idealna prilika da nazovete članove obitelji s kojima se možda niste čuli dugo vremena.

5. Napišite pismo sebi u budućnosti
Jeste li se ikada pitali što biste poručili sebi u budućnosti da možete? Uzmite list papira i napišite sve što si želite reći za nekoliko mjeseci ili godina, sve što želite reći osobi koja vas čeka u budućnosti. Naslovite pismo za neki određeni datum – možda vaš rođendan ili novu godinu i oduševit ćete se. Pogotovo jer ćete vrlo vjerojatno zaboraviti da ste ga napisali.
I još dodatan savjet, možete ga staviti u onu ladicu koju ste očistili!

Astrid Čada
studosfera.net

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments