Nepročitane knjige u kući podstiču književne navike

10 jun

Odrastanje u kući prepunoj knjiga povećava intelektualne kapacitete u kasnijem dijelu života, čak i ako ih ne čitate.

Znamo da je čitanje dobro za decu, a po svoj prilici i za odrasle. Sada novo istraživanje pokazuje da sama blizina knjiga obezbeđuje određene koristi – iako ih ne čitate ili čitate malo. Tim istraživača iz Australije je došao do rezultata koji pokazuju da odrastanje u domu prepunom knjiga podstiče pismenost, osećaj za brojeve, pa čak i digitalno znanje u kasnijem delu života.

Istraživači su izučavali prednosti akademske kulture. Posebno ih je zanimalo da prouče nešto što mnogi nazivaju „efektom radijacije“.

„Efekat radijacije je situacija u kojoj deca odrastaju okružena knjigama, ali ih ne čitaju, a ipak nekako imaju koristi od prisustva knjiga iako ih ne čitaju koliko bi to njihovi roditelji želeli“, rekla je Džoana Sikora, sociolog sa Australijskog nacionalnog univerziteta. Ona i njene kolege su analizirali podatke koje je sakupljala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u periodu između 2011. i 2015. godine. Upitnik je sadržao pitanja o pismenosti, brojevima i digitalnoj pismenosti i ispitano je 160 hiljada odraslih iz 31 različite zajednice. Takođe, postojalo je i pitanje o tome koliko knjiga je ispitanik imao u svom domu tokom odrastanja.
„Uspeli smo da pokažemo da ljudi koji su odrasli okruženi knjigama su pismeniji, bolji sa brojevima i imaju bolje sposobnosti za rešavanje digitalnih problema od onih koji su odrastali sa manje knjiga a imaju slično obrazovanje, poslove ili čak slične navike u pogledu čitanja ili aktivnosti koje uključuju brojeve.“

Zapravo, tinejdžeri koji su završili samo srednju školu, ali su odrasi u okruženju punom knjiga pokazali su se u kasnijem životu kao jednaki onima koji su završili fakultete, ali nisu imali mnogo knjiga u domovima.

Ali kako čista izloženost knjigama može dovesti do intelektualnog bogaćenja?

„Ako odrastamo u domu u kome roditelji uživaju u knjigama, knjige se daruju kao rođendanski pokloni, vole se i vrednuju, to je nešto što postaje deo našeg identiteta i do kraja života nas usmerava ka književnosti, da nekako uvek težimo knjigama i čitamo više nego što bismo inače.“

Zato držite police pune knjiga. Vaša deca vam neće samo biti zahvalna na tome, takođe će biti u stanju da tačno speluju reč „zahvalnost“.

Izvor: scientificamerican.com
Prevod: Dragan Matković za laguna.rs

www.mreza-mira.net

(Visited 57 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments