Neobični hobi: Tuzlak od olupina pravi unikatna vozila

30 jan

Sigurno ste nekada gledali MTV emisiju „Pimp My Ride“, u kojoj vrhunski majstori od olupine naprave turbo automobil. Sličnim hobijem, uz pomoć svog tima, bavi se i Tuzlak Mirzet Halilović, koji svoje „produkte“ predstavlja svugdje po svijetu.

„Mi radimo restauraciju starih automobila. Idemo po ‘oldtimer’ sajmovima ili susretima po regiji. Hrvatska i Srbija uglavnom, ali idemo i dalje. Predprošle godine sam boravio u Minhenu na jednom sajmu“, kaže nam Mirzet, inače prijatelj Kameleon Youth Cluba.

A, kako je sve počelo…

„Prvo sam kupio najstarijeg ‘fiću’ u BiH (1961. godište), koji je imao kontra vrata. I on me je upavo zbog toga privukao. Restaurirao sam tog ‘fiću’. Vozimo ga često, non-stop je registrovan, a sad, u zadnjih možda 5-6 godina vršimo restauracije VW kombija“, prisjeća se naš sagovornik.

Kako nam kaže Mirzet, ovaj hobi nije poseban izvor zarade.

„Restauracija se radi baš iz ljubavi. Da se može zaraditi na ovom, pa i ne može baš, ali može se biti na nekoj, onako pozitivnoj nuli.“

Njegovo posljednje „djelo“ bio je VW kombi kojeg planira prodati u Njemačkoj. Međutim, cijenu još nije odredio.

“Teško je procijeniti koliko tako unikatno vozilo košta, jer tu se puno ulaže i nikad ti ne možeš izvući to koliko si uložio. Mislim pri tome na sav uloženi trud i rad.”

Mirzet nam otkriva kako cijeli projekat radi oko 50-tak stručnih ljudi. Kaže i kako nakon VW kombija već planira i naredni projekat.

„Moj naredni projekat je jedno auto iz 1912. godine. Radi se o automobilu NAG, (nešto između džipa i kabrioleta), kojeg je jedna berlinska fabrika proizvela. Sa tim primjerkom se snimao film o ubistvu Franca Ferdinanda”, kaže Mirzet za Kemeleon.

Radiokameleon.ba

(Visited 1.224 times, 4 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments