NEMOJ BITI TIH, RECI ASUBIH!

12 nov

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

ASuBiH je osnovana 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije pored samih srednjoškolaca je pokrenula njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i dugogodišnji sponzor i pokrovitelj svih projekata ASuBiH-a.

Do sada je Asocijacija odradila veliki broj projekata kojim je uspjela obuhvatiti preko 5000 srednjoškolaca iz svih područja Bosne i Hercegovine. ASuBiH se bavila edukacijom srednjoškolaca, označavanjem važnih datuma za srednjoškolce, međusobnom upoznavanju i druženju srednjoškolaca, saradnjom sa organizacijama i srednjoškolcima iz Evrope, itd. Više o projektima našim projektima možete pročitati ovdje.

ASuBiH je punopravni član OBESSU-a (Organising Bureau of European School Student Unions) od 2009. godine. Do sada smo učestvovali u kampanji “Prava na sunce!”

Misija ASuBiHa je povećati stepen uključenosti srednjoškolaca u procesu donošenja odluka koje poboljšavaju njihov status u društvu kroz upoznavanje sa pravima srednjoškolaca i zastupanje ideja svih srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koje doprinose poboljšanju njihovog života u zajednici.

 

Ciljevi

Međusobno povezivanje članova Udruženja sa ciljem unaprijeđivanja njihovog statusa u društvu, zaštite osnovnih prava i stvaranja boljih uvjeta života i obrazovanja.

Stvaranje mišljenja o problemima i ponašanju od općeg značaja za srednjoškolce i druge mlade, i kao takve predstaviti ih javnosti, vladinim, nevladinim i drugim relevantnim institucijama.

Zalaganje za poboljšanje položaja svakog pojedinog srednjoškolca u društvu i obrazovnom sustavu, i u svakom drugom pogledu.

Razmjena iskustava, saznanja i informacija sa srodnim udruženjima i drugim nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

 

Kontakt:

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini
Mula Mustafe Bašeskije 7
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel/ fax: +387 33 205 850
E- mail: [email protected]
Website: www.asubih.ba

 

(Visited 823 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments