Nemaš posla? Radi na sebi!

30 jun

Ja sam Amar Kundalić, rođen sam u Zenici 22.08.1997. godine.

Upravo sam završio Srednju ekonomsku školu u Zenici, i to kao jedan od najboljih učenika koji je uvijek uspijevao da uskladi sve svoje vannastavne aktivnosti sa učenjem i uspješno završi svoju prvu stepenicu u izgradnji buduće karijere.

Trenutno sam Predsjednik Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, a također sam aktivan član Saveza izviđača Grada Zenice, Omladinskog udruženja Reaktiv iz Zenice te sam 2 godine obnašao funkciju predsjednika vijeća učenika.

d731704a-8476-43c1-af25-12531578f937 (1)

Moja priča o aktivizmu počinje malo prije početka srednjoškolskog obrazovanja, kada sam od svojih prijatelja čuo da postoji organizacija koja okuplja srednjoškolce iz cijele Bosni i Hercegovine, a to je Asocijacija srednjoškolaca u BiH. Pozvali su me da se uključim u lokalni tim Zenica. Malo mi je to izgledalo čudno što mi tako mladi imamo priliku da realizujemo aktivnosti koje baš mi smatramo da se trebaju uraditi. Ali bilo mi je drago što sam dobio priliku da iznosim svoje mišljenje, ideje i stavove. Od samog početka sam imao svoje lične stavove i kritičko razmišljanje povodom svih stvari koje su se dešavale u našem društvu, te mi je grupa tih srednjoškolaca pomagala da zajedno napravimo promjenu.

Uvijek sam bio osoba koja ne stoji u mjestu, nego je uvijek spremna na akciju, na neku promjenu. Uz sve to sam se razvijao i postao osoba koja je bila pokretačka snaga mnogih akcija koje su se dešavale.
Uvijek mi je želja bila da pomažem drugim ljudima, da budem društveno odgovorna osoba koja će donjeti dobro svim članovima društva. Želim napraviti promjene i boriti se za bolje sutra, a prvenstveno želim da ja budem aktivan član društva koji će doprinjeti svim promjenama.

Uvijek sam radio na svom ličnom usavršavanju jer želim postati što bolja i sposobnija osoba, kako bi mogao mnogo više raditi i pomagati društvu i svim mladima. Trenutno sam na poziciji predsjednika ASuBiH-a i velika mi je čast pripala da ja predstavljam sve srednjoškolce u BiH, te da radim za bolje sutra svih srednjoškolaca. Divno je stalno biti u odnosu sa srednjoškolcima, pomagati im da razviju svoje ideje i uz to prenositi znanja i iskustva na ostale srednjoškolce. Divno je na kraju dana vidjeti masu srednjoškolaca koji su puni entuzijazma i želje za promjenom.

Moja velika želja je da se popravi stanje u našoj državi, kako mladi nakon završetka srednje škole ne bi bili prinuđeni da napuštaju našu državu, te sreću traže u „perspektivnijim“ državama. Boli me to kada čujem kako moji prijatelji u sve većem broju napuštaju našu domovinu, jer se ništa ne radi kako bi se stanje popravilo. Ja lično neću otići iz države, nego ću svoje obrazovanje nastaviti ovdje a borbu za boljom situacijom nastaviti sa kolegama koje su istog razmišljanja, sve dok ne dođemo do cilja. A siguran sam da ćemo jednog dana to i uspjeti.

Sve se može uraditi i promjeniti kada stvarno to želimo, samo trebamo ostati čvrsto pri svojim stavovima, idejama i vizijama koje stvorimo. Stvoriti veliku grupu koja će istrajati na tom putu, jer pojedinac sam ništa ne može da uradi.
Mislim da svi trebamo krenuti od promjene nas kao pojedinaca, kako bi smo mogli uopće razmišljati o nekim velikim promjenama. To je preduslov kako bi se svaka druga ideja mogla realizovati. Moramo biti svjesni činjenice da sve što želimo to i možemo, samo ako čvrsto vjerujemo u to i ako maksimalno radimo na ostvarenju tog.

Moramo biti svjesni toga da je svaki događaj jedna prilika za neko postignuće. Samo što moramo biti spremni da se pokrenemo i uradimo nešto kako bi se to i realiziralo. Svaku šansu koja nam se pruži moramo iskoristiti na najbolji mogući način.


Jer da bi ostvarili naše ciljeve moramo ih prvo jasno i konkretno vidjeti, shvatiti i držati u mislima sve dok oni ne postanu dio nas

Kao što sam mnogo puta do sada rekao, mladi sve mogu kada to hoće i zbog toga vjerujem da mi možemo napraviti promjene samo ako se dovoljno potrudimo. Ali isto tako moramo stalno usavršavati sebe kako bi smo napredovali, i zbog toga poručujem svim mladim osobama: „Kada nemate šta da radite, radite na sebi. Tamo uvijek ima posla. I nikad ne odustajte od onog što istinski želite“.

 

(Visited 1.602 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments