Neka nova klinka

29 sep

Elda Lolić, rođena na samom kraju prošlog milenijuma (1999.godine), dolazi iz naizgled malog mjesta – Živinica, gdje i pohađa treći razred Gimnazije.

Nakon više od 10 godina aktivnog bavljenja sportom, prije nešto više od dvije godine pronalazi se u nečemu do tada novom, nepoznatom. Aktivizmu.

elda-lolic

Njena priča ide ovako:

” Kao što je već navedeno prije nešto više od 2 godine (25.10.2014.godine da budem preciznija) spletom okolnosti dolazim u prvi susret sa aktivizmom kroz VII Generalnu Skupštinu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Iako kada sam sjedala u autobus za Sarajevo sam bila poprilično izgubljena, već na prvom predavanju shvatih u čemu je štos.

Generalna Skupština je bila samo iskra ogromnog plamena koji gori i danas. U toku 2015.godine sam bila Predsjednica Fondacije Tuzlanske zajednice za Opštinu Živinice, jedan od članova Upravnog odbora Fondacije Mozaik za Opštinu Živinice, te član mnogih drugih nevladinih organizacija kako na kantonalnom tako i na državnom nivou.

Pored svih nevladinih organizacija, najaktivnija sam ipak bila u ASuBiH-u. Tako da sam kroz godinu dana skupljala iskustva, gradila prijateljstva, stvarala ideje, te čekala VIII Generalnu Skupštinu, na kojoj sam ujedno u Sept.2015.godine i izabrana za jednog od 10 članova Upravnog odbora na državnom nivou, Asocijacije srednoškolaca u BiH.

Tu sam dobila priliku da kroz SHL i ASuBiH direktno utičem na sve odluke koje se tiču srednoškolaca u BiH, kroz mandat od 2 godine.

U prethodnih godinu dana upoznala sam na stotine srednjoškolaca, otišla sa idejama istih kao predstavnik Bosne i Hercegovine u Amsterdam na Generalnu Skupštinu OBESSU-a, gdje smo kreirali Evropski kurikulum srednjih škola za 2020.godinu, itd. Danas, 29.9.2016. u odnosu na 25.10.2014.godine mogu reći da sam kompletno druga osoba. Danas sam potpuno sigurna da sam se pronašla u politici. Sigurna sam da neću obrazovanje kako neformalno tako i formalno potratiti, te da ću u potpunosti iskoristiti prilike koje mi se pruže.”

Elda dodaje:

”Neću vam lagati da je uvijek sve med i mlijeko. Budete vi i umorni i iscrpljeni, i padnete ali uvijek ustanete! Lako je plivati po mirnom moru, no morate naučiti snaći se i isplivati tokom bure. Prethodne 2. godine su mi prošle brzo, i prebrzo čak. Stalni sastanci, putovanja – kako po Bosni i Hercegovini, tako i po mnogim zemljama Evrope. Učenje, pisanje, istraživanje! Gradiš samog sebe. I svakim danom gledaš svoj napredak. Nebitno koliko godina ste u ovom poslu, nikada ne možete sa sigurnošću reći da ste prošli sve.

Kada kažem da mi se život u prethodne dvije godine okrenuo naglavačke, vjerujte ne lažem. Uroniš u more problema, vidiš svu realnost svijeta, naučiš biti iskreni prema sebi. Kada padnete, ustanete i sagledate što vas je dovelo do pada. Kada ne znate ko ste, stanete pred ogledalo i zagledate se dobro u lika ispred vas. Tako otkrivate na čemu stojite zaista.”

Na kraju Elda svoju priču završava sa:

”I dan danas, nakon 2 godine, držim se istog citata. ”Someone who is not willing to give everything, cannot change anything.” Iskoristite svoje najveće oružje, vaš um! Forsirajte ga, nadograđujte, čitajte, istražujte. Budite spremni na sve. Ako želite nešto da promijenite, krenite sa tim likom u vašem odrazu u ogledalu. Jer na kraju dana – Počinjete spašavati svijet spašavanjem jedne osobe; sve ostalo je grandiozni romantizam ili politika.”

Ovaj članak je nastao na osnovu suradnje ASuBiH-a i Hoću.ba.

(Visited 1.204 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments