Najčešće greške pri izboru fakulteta

7 okt

Završetak srednje škole predstavlja veliku prekretnicu u životu, a odabir pravog fakulteta jednu od najtežih životnih odluka. Izbor se ne odnosi samo na ono što ćete studirati narednih nekoliko godina, već na zanimanje kojim ćete se baviti celog života. Zbog toga je od velike važnosti da dobro preispitate sebe, svoje sposobnosti i interesovanja, kako biste sa što više samopouzdanja započeli pripremanje za ovaj period.

Istraživanja pokazuju da tek svaki peti čovek uživa baveći se zanimanjem koje je odabrao. Jedan od razloga koji vodi ovako poražavajućoj statistici jeste i pogrešan izbor fakulteta. Upis na neadekvatan fakultet ima za posledicu nezavršavanje studija na vreme, prekid školovanja, menjanje više fakulteta, odsustvo motivacije za učenje, studiranje duže nego što bi trebalo. Sve to ne samo da izaziva veliko nezadovoljstvo i loše psihičko stanje, već ima uticaja i na fizičko zdravlje.

Ukoliko ne želite da se nađete u sličnim situacijama, ne dopustite da vam sledeći motivi budu prioritet pri donošenju odluke šta ćete studirati.

1. Upisujem ono što moji roditelji žele.

Činjenica je da u ovom periodu kada možda još uvek niste dovoljno spremni da razmišljate o važnim životnim pitanjima roditelji treba da vam budu najveća podrška i neko čiji savet najpre treba da poslušate. Međutim, veoma često se dešava da roditelji savetuju decu vođeni svojim neostvarenim ambicijama i željama, koje nisu u skladu sa vašim sposobnostima. Nemojte slediti tuđe snove i ne dozvolite da vas stavovi drugih pokolebaju u vašem izboru. Niko umesto vas ne može odlučiti šta će biti vaš životni poziv, vaša interesovanja su najvažnija.

2. „Gde svi – tu i ja“.

Ma koliko da vam je teško da otkrijete šta je ono čemu biste mogli da posvetite ostatak svog života, nikada se nemojte voditi onim što upisuje vaše društvo ili većina vršnjaka. Iako ste u ovom periodu spremni da žrtvujete svoje želje radi prijateljstva, upis na različite fakultete neće uticati da prekinete druženje. Veliku grešku ćete napraviti i ukoliko zbog neodlučnosti upišete nešto što upisuje veliki broj studenata, ne razmišljajući da li je to ono što vas zaista ineteresuje. Pre ili kasnije, naići ćete na problem.
3. Biram fakultet koji je lak. Iako vam je možda životni moto da idete „linijom manjeg otpora“, napravite izuzetak kada je u pitanju donošenje ovakvih odluka. Težina fakulteta je subjektivna stvar, nemojte se oslanjati na tuđa iskustva i merila. Ono što je nekome lako, vama može biti teško, i obratno. U svakom slučaju, fakultete ne treba da delite prema težini već po sferi interesovanja, a ukoliko odaberete ono što vas zanima, sigurno je da će vam ići lako i sa zadovoljstvom.

4. Upisujem težak fakultet.

Postoji i onaj broj studenata koji se odlučuje za određeni fakultet zbog reputacije istog da ga je jako teško upisati, studirati, završiti. Odlučuju se da ga upišu zato što im buduće zvanje dobro zvuči, a zanimanje je društveno poželjno i priznato. Ali, da li je vredno da žrtvujete svoju sreću zarad impresioniranja rodbine i prijatelja? Proverite da li je ovo i vaš motiv i nemojte težiti zadovoljavanju drugih na svoj račun.

5. Biram fakultet koji mi je u blizini.

Ukoliko u svom gradu nemate veliki izbor fakulteta, to nije razlog da se opredelite za nešto što vas ne zanima. Kada odlučite šta ćete studirati, dobro preispitajte svoju okolinu, veće gradove u blizini i njihovu ponudu kada je obrazovanje u pitanju. Sagledajte sve uslove i sopstvene resurse, pa razmotrite da li ćete putovati do fakulteta ili ćete morati da se preselite. Uvek imate mnogo veći izbor mogućnosti nego što vam se to trenutno čini.

6. Upisujem isključivo onaj fakultet koji će mi doneti dobru zaradu.

Mogućnost pronalaska posla i isplativost određenog zanimanja jeste važna stavka na koju treba da obratite pažnju kada birate koji ćete fakultet upisati. Međutim, nikada vam ovo ne sme biti glavni motiv. Ne smete se voditi samo materijalnim ciljevima jer u tom slučaju rizikujete da postanete deo većine ljudi koji su nezadovoljni svojim poslom.

Na kraju, nemojte se previše brinuti. Iako ste prinuđeni da napravite jednu od najvažnijih odluka u životu, nije sve toliko od sudbinske važnosti. Ukoliko shvatite da ste pogrešili pri izboru fakulteta, nikada nije kasno da upišete nešto drugo. Najbitnije je da otkrijete šta je ono što zaista volite i svu svoju energiju usmerite ka tome.

Prijemniispiti.com

(Visited 320 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments