Najbolji mladi fizičar i momak za primjer: Od stipendije je kupio teleskop i poklonio ga budućim generacijama

23 jun

Prvu medalju, i to papirnu, dobio je kao šestogodišnjak, u kvizu znanja, u vrtiću. Kao dječak osvajao je i medalje iz fudbala i šaha, ali prva, kako kaže, ozbiljnija nagrada stigla je na Republičkom takmičenju iz fizike, u osmom razredu.

Od tada do danas, mladi Vuk Radović (20) iz Beograda u svojoj izuzetnoj biografiji navodi 24 medalja i nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima i olimpijadama iz fizike, astronomije, astrofizike. A najnovija – Youth heroes (Mladi heroji) stigla je nedavno od Exit fondacije i Naftne industrije Srbije, kada mu je pripalo prvo mjesto u kategoriji Obrazovanje i nauka – srednjoškolci i studenti osnovnih studija i, između ostalog, novčani iznos od 100.000 dinara.

On je student prve godine Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a trenutno je u Velikoj Britaniji, na Oksfordu, gdje provodi šest mjeseci godišnje na četvorogodišnjem programu osnovnih i master studija fizike.

U svojoj Priči sa dušom otkriva da je imao plan da napravi policu na koju bi stavio sva priznanja, međutim, dok se to ne desi sve medalje i pehari stoje na jednoj komodi u dnevnoj sobi porodičnog stana.

– Bio sam veoma iznenađen i zbunjen kada mi je javljeno da dobijam nagradu Youth heroes. Nisam joj se pretjerano nadao upravo zbog širokog starosnog opsega učesnika – iskren je Vuk.

Pitam ga kako izgleda njegov život u Engleskoj?

– Trenutno je u toku posljednja trećina prve godine studija na čijem kraju su ispiti iz svih predmeta. Zbog toga posljednjih dana uglavnom obnavljam gradivo. Tokom godine, pored redovnih obaveza kao što su predavanja i vježbe, često prisustvujem i popularnim predavanjima kao i prezentacijama najvećih tehnoloških kompanija. U slobodno vrijeme obično čitam, trčim i viđam se sa ostalim učenicima iz Srbije – kaže Vuk koji kao mlađi saradnik na seminaru fizike pomaže svojim kolegama u Istraživačkoj stanici Petnica.

– Moj rad koji bi trebalo da bude objavljen ove godine u narednom izdanju petničke sveske je ,,Kvantni haos u faznim prelazima“. Tokom prethodne godine, radio sam sa mentorom dr. Đorđem Radičevićem, koji trenutno radi na jednom od najprestižnijih instituta za teorijsku fiziku na svijetu, Perimeter u Kanadi. U Petnici sam bio polaznik sve četiri godine tokom srednje škole, a na kraju trećeg razreda prvi put sam učestvovao u programu Letnje naučne škole kao mlađi saradnik – priča Vuk.

Već od druge godine srednje škole ovaj talentovani momak prima stipendiju Ministarstva prosvete, a tri puta je dobio nagradu fonda Dositeja i Ministarstva sporta. U ovoj Priči sa dušom pominje i SANU u kojoj se svake godine organizuje prijem i dodjeljuju nagrade osvajačima medalja na olimpijadama, kao i fondaciju Evro za znanje čiji je bio stipendista i Fond za mlade talente grada Beograda od kojeg je dobio sredstva u posljednjoj godini srednje škole.

– Na prijedlog predsjednice Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta dr. Sonje Vidojević, prijavio sam se na konkurs Fonda za mlade talente grada Beograda. Dobio sam sredstva da kupim teleskop koji sam koristio za pripreme za takmičenje iz astronomije. Nakon završetka škole i takmičarske karijere teleskop sam ustupio Društvu astronoma Srbije kako bi služio za pripremu budućih takmičara. Našim učenicima kao i meni je na međunarodnim olimpijadama najveći problem praktični dio koji se tiče rada sa teleskopom, upravo zbog nedostatka opreme u Srbiji, te se nadam da sam na ovaj način uspio bar malo da doprinesem napretku po tom pitanju – iskren je.

Za fiziku i i astronomiju počeo je da se interesuje pred kraj osnovne škole. Vjeruje da je u početku to bio takmičarski duh koji posjeduje, a da je kasnije, kad se upoznao sa onim što pruža moderna fizika, shvatio da time želi da se bavi.

– Najveću podršku imam od apsolutno svih, od porodice i prijatelja do profesora. Ipak, najviše bih izdvojio uticaj starijih drugova iz Matematičke gimnazije koji su prolazili kroz ono što i ja i čiji su mi savjeti najviše značili – rekao je Vuk za Priče sa dušom koji, pored brojnih obaveza, stiže i da razgovara sa mladim takmičarima i da sa njima radi u pripremi na daljinu.

pricesadusom.com

www.pricesadusom.com

 

(Visited 181 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments