Najbolje i najgore metode učenja

15 jul

Da li ste znali da su istraživanja pokazala da su najčešće korišćene tehnike učenja upravo i one koje su okarakterisane kao najlošije?

Pet psihologa udružilo se u istraživanju koje je obuhvatilo 10 najpopularnijih taktika učenja. Pogledajte šta su zaključili!

Najgore metode učenja

Najveće iznenađenje na ovoj listi najverovatnije predstavlja tehnika podvlačeanja koja je najzastupljenija kod studenata, ali i okarakterisana kao jedna od lošijih. Ukoliko ste nezadovoljni ocenom na prethodnim ispitima, možete da okrivite šarane markere kojima podvlačite tekst u vašim knjigama i skriptama, kao i ponovno iščitavanje jer su po ispitivanju prishologa upravo ovo najlošije tehnike učenja.

U objašnjenju ovog otkrića stoji da podvlačenje može da oduzme značajnu količinu vremena. Možete da izgubite fokus i razmišljate na primer o tome šta planirate da radite kada položite ispit, umesto da se fokusirate na gradivo.

Pored ove dve, još jedna tehnika se izdvojila kao najlošija a to je zapisivanje. Iako ovaj metod preporučuju brojni stručnjaci, ključ je u tome da mnogi ne znaju kako pravilno da koriste takav način učenja i iz tog razloga može da predstavlja gubljenje vremena.

Najbolje metode učenja

Nasuprot metodama koje su okarakterisane kao najgore, najbolje metode nisu široko poznate među studentima. Tu spada deljenje perioda učenja na više kraćih umesto jednog maratonskog učenja, kao i korišćenje fleš kartica i probnih testova.

Većina studenata uči bez prestanka par dana pred ispit, ali im se te informacije ne zadržavaju dugo u memoriji. Ukoliko podelite period učenja na više delova, pripremanje za sledeći ispit ćete učiniti mnogo lakšim. Vežbanje na probnim testovima, može da pomogne u proveri vašeg znanja, a fleš kartice možete koristiti sada i online  putem sajtova QuizletStudyBlue and FlashCardMachine.

Ostale metode

Pored najboljih i najgorih metoda učenja, psiholozi su pokazali i ostale metode koje možete da isprobate, kao što je zamišljanje slika na osnovu pročitanog teksta, kao i postavljanje pitanja – ZAŠTO? prilikom učenja i detaljnog objašnjenja svake lekcije samom sebi prilikom ponavljanja. Ove tehnike se nisu pokazale kao loše, ali nisu svrstane ni u previše efikasne.

Pokušajte da isprobate neku od preporučenih metoda ili da odustanete na neko vreme od omiljenih koje su okarakterisane kao loše. Jedno je sigurno da, ukoliko imate dobar plan i motivaciju, bilo koja od ovih tehnika će vam pomoći da sledeći ispitni rok ispunite sve vaše ciljeve!

(Visited 174 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments