Najava: Od prakse do posla za mlade! IX festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola u BiH

4 maj

U subotu 6. maja u Hadžićima održat će se IX festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koji će okupiti 70 srednjih škola iz cijele države i omogućiti za preko 800 mladih takmičenje u 54 zanimanja i stručna zvanja. 

Organizator Festivala je Udruženje nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola FBiH, a  domaćini ove godine su Srednja škola Hadžići i općina Hadžići. Ove godine Festival podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH (SDC) putem Programa „Prilika Plus“ koji implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a partneri Festivala su i 66 lokalnih kompanija.

Festival je od velike važnosti kako za mlade u srednjim tehničkim i stručnim školama da se podrže u razvoju, dodatno motiviraju i bolje uvežu sa preduzećima i kasnije lakše nađu posao, ali i za promociju ovih zanimanja koja se traže danas na tržištu rada. Ovo je značajno posebno kada znamo da je 63% mladih u BiH nezaposleno.

Svečano otvaranje Festivala je u 11:00h u Sportskoj dvorani u Hadžićima. Takmičenja će u zavisnosti od zanimanja biti raspoređena na nekoliko lokacija (elektrotehničari – Osnovna škola 6. mart Hadžići; pekar, slastičar, kuhar i konobar – hotel GastroID; automehaničar i metalostrugar – Tehnički remontni zavod Hadžići, voćar/vinogradar – Voćnjak Hadžići; vozač motornih vozila – Poligon Hadžići, veterinarski tehničar – Veterinarska stanica Hadžići, ostala zanimanja – Srednja škola Hadžići).

Paralelno sa takmičenjem od 13:00 do 14:30 u multimedijalnoj sali općine Hadžići bit će održan i okrugli stol na temu: Praktična nastava u srednjim tehničkim i stručnim školama: Na putu ka jakom partnerstvu sa preduzećima na kojem će sudjelovati predstavnici škola, ministarstava, nevladinih organizacija i preduzeća. Cilj okruglog stola je definisanje pojedinačnih uloga i odgovornosti ključnih aktera, kako bi se u narednom periodu unaprijedio nastavni proces kroz otvaranje mogućnosti sveobuhvatnijeg uključivanja preduzeća u provođenje jednog dijela praktične nastave, te adekvatnijeg dizajniranja obrazovnih programa na svim nivoima, a posebno u kontekstu cjeloživotnog učenja. Na okruglom stolu će se prezentirati i dobre prakse u saradnji škola i preduzeća u polju praktične nastave.

U 17:00 bit će proglašanje pobjednika, uručivanje nagrada i zatvaranje Festivala.

 

(Visited 275 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments