Naida Delić: “Ako mogu drugi, mogu i ja!”

12 feb

Zeničanka Naida Delić, učenica trećeg razreda Srednje ugostiteljske škole, osim školskih obaveza ima hobi. Ona se bavi crtanjem, a njene smo radove vidjeli na društvenim mrežama na kojima promoviše svoj rad te smo se zainteresovali za njenu priču.

Naidine ljubav i sklonost ka crtanju sežu još od prvog razreda osnovne škole kada je njen talenat otkriven, a crtanjem se aktivnije počela baviti nakon polaska u srednju školu.
Ono što je naročito interesantno jeste da se zainteresovala i za kaligrafiju te po narudžbi radi levhe.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Savremena definicija kaligrafske vještine je „umjetnost davanja forme znakovima na izražajan, harmonistički i vješt način“. Stil kaligrafije je opisan kao ruka ili alfabet.
Kaligrafija se proteže od funkcionalnih i ručnih zapisa do prefinjenih umjetničkih komada, gdje ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad čitkim pisanjem. Vještina kaligrafije se razlikuje od tipografije i neklasičnih ručnih pisanja. Osobenosti su istorijski podijeljene, tečno i spontano, improvizovane u momentu pisanja.
Kaligrafija se nastavlja do izvjestačenog načina izražavanja u formama različitih pozivnica, slovnog dizajna/tipografija, originalnih ručno pisanih natpisa, logo dizajna, ovlašćene kaligrafije umjetnosti, uvjerenja, mapa i drugih radova koji uključuju pisanje.

Svaki cilj traži prvi korak, a Naida se odlučila da načini svoje prve korake pokazavši široj javnosti ono što radi i dobila je izuzetnu reakciju i veliki interes za ono čime se bavi.

“Budućnost pripada onima koji uče nove vještine i kombinuju ih na kreativan način” – Robert Gin.

“Izrađujem šta god vidim, razne slike, levhe i sl., a uglavnom radim po narudžbama. Tek sam početnik, a dok sam išla u osnovnu školu dobro sam crtala i slala radove na izložbe i takmičenja. Gledajući kako se drugi bave s tim, dosjetila sam se da mogu i ja i odlučila da se počnem baviti time – pojasnila je Naida, te istakla da bi voljela biti slikar.

Zeda.ba

 

(Visited 201 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments