Nadarena Neira Kurtović nagrađena stipendijom: Studirat će na Oxfordu

25 apr

Neira Kurtović, jedna je od nadarenih učenika koji su danas potpisali ugovore o stipendiranju Općine Stari Grad zahvaljujući najvećem broju bodova na javnom konkursu, čak 83, objavljeno je na stranici općine.

Neira je dosad ostvarila niz zapaženih rezultata na matematičkim takmičenjima, a u oktobru prošle godine je učestvovala na Olimpijadi u Brazilu.

I nakon toga ova mlada djevojka nastavila je nizati uspješne rezultate. Na najprestižnijem evropskom takmičenju u matematici EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad), održanom od 10 do 16.aprila u Bušteniju, Rumunija, Neira je osvojila srebrnu medalju. Na takmičenju je učestvovalo 147 takmičarki iz 39 zemalja.

Inače, ovo je treća Neirina medalja u ovoj školskoj godini. Još jednu srebrenu medalju je osvojila na IGO 2015 (Iranian Geometry Olympiad), dok je zlatnu medalju osvojila na BOSEPO 2016 (Bosna Sema Project Olympiad), koja joj je dala direktan plasman na I-SWEEEP 2016 (International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad) jednu od najprestižnijih svjetskih olimpijada naučnih projekata, koja će se održati u Houston-u od 26.4. do 01.5.2016.

Ostvarene tri medalje u ovoj školskoj godini, u kojoj sezona takmičenja tek počinje, su izvanredan uspjeh, a ostvareni rezultati su krunisani prijemom na University Oxford, na kojem bi Neira trebala početi studij od oktobra 2016.godine.

Radiosarajevo.ba

(Visited 292 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments