Pozitivno iskustvo treninga u Slavonskom Brodu: “Spremni smo da napravimo promjene”

14 feb

Međunarodni trening kurs “Promjena stvarnosti – neformalno obrazovanje kao alat za društvenu transformaciju” održan, od 1. do 9. februara, u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, okupio je 26 učesnika/ca iz 13 zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Albanija, Kipar, Grčka, Francuska, Španija, Italija, Poljska i Srbija). Riječ je o aktivnosti u okviru projekta “Okvir kompetencija za izgradnju mira u omladinskom radu i neformalnom obrazovanju u Evropi” koji sprovodi Edukativni Centar Kruševac u saradnji sa 12 partnerskih organizacija, u okviru programa ERASMUS+, uz finansijsku podršku EU.

Cilj projekta je izgradnja okvira kompetencija za podršku omladinskim u inovativnom i kreativnom razvoju  edukacije i prakse za izgradnju mira, u okviru omladinskog  rada i neformalnog učenja u Europi. Naime, omladinski rad predstavlja jedan od glavnih mehanizama koji, kroz svoje programe, može obezbijediti stalnu promociju mnogih vrijednosti , kao i aktivno učešće mladih u izgradnji mira .

Ispred Munja Inkubatora i Hoću.ba platforme učesnice su bile Selma Pirić i Sajra Šarenkapa. 

“Ovaj trening je nešto potpuno drugačije za mene, jer sam prvi put prisustvovala nečemu ovakvom. Zahvaljujući Munja Inkubatoru i Hoću.ba platformi za mlade, bila sam dobro upućena oko toga šta bi ovaj seminar mogao biti, ali ono što se desilo u Slavonskom Brodu u trajanju od 7 dana nadmašilo je sva moja očekivanja. Tema seminara bila je “Promjena realnosti” i svakog dana smo se bavili pitanjima koja su neizbježna i zahvataju naše zajednice. Svi učesnici su na kraju treninga dobili certifikat, tj. Youth Pass kao potvrdu da su prisustvovali trening seminaru. Youth pass također prikazuje razvoj indiviue i njenih mogućnosti, i opisuje sami projekat. Sa sigurnošću mogu reći da smo spremni da napravimo promjene, i učinimo svijet boljim mjestom”, istakla je Selma Pirić.

(Visited 109 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments