Mostarski studenti spojili poljoprivredu i tehnologiju

2 feb

Priča o CityOS programu, koji je započeo u listopadu 2016. godine u INTERA Tehnološkom Parku, još uvijek traje i još uvijek pokazuje odlične rezultate.
Priča o CityOS programu, koji je započeo u listopadu 2016. godine u INTERA Tehnološkom Parku, još uvijek traje i još uvijek pokazuje odlične rezultate. Program je iznjedrio dva tima koji i nakon godinu dana predano rade na rješenjima koja su kreirala tijekom dvodnevnog hackathona koji je bio sastavni dio ovog programa.

Jedan od tih timova je Meta5 čija priča dobiva još veći značaj kada uzmemo u obzir činjenicu da je tim sastavljen od četiri studenta. Rođeni u Cazinu i Živinicama, Alem Tatarević, Anes Mehagić, Faris Seferagić i Mirsad Halilčević došli su u Mostar prije dvije godine kako bi studirali Fakultet informacijskih tehnologija za koji su se zanimali još od osnovne škole. Ljubav prema programiranju su, osim studiranjem, odlučili njegovati i izvannastavnim aktivnostima, a prijava na CityOS hackathon INTERA Tehnološkog Parka im je promijenila život. Danas oni imaju razvijen potpuno funkcionalan proizvod koji rješava ključne probleme s kojima se susreću lokalni gospodarstvenici i poljoprivrednici. Njihov potpis nosi software koji predstavlja funkcionalnu platformu za praćenje rada radnika na plantažama voća i povrća.

”Prije nego što berači krenu u berbu, svakom od njih se dodijeli set unikatnih barkodova koji u sebi sadrži potrebne informacije. U toku berbe, berač na svoje gajbe lijepi barkod i odlaže ih. Zatim u hangar pristižu označene gajbe koje slagač obrađuje. U toku obrade gajbe, slagač skenira gajbu bez znanja o tome čiju je gajbu skenirao. Tijekom skeniranja, sve informacije koje skener pokupi se šalju na uređaj koji je postavljen u hangaru, a kojeg smo mi prethodno instalirali. Informacije koje uređaj prima su, između ostalog, podaci o beraču i slagaču, a na osnovu kojih možemo pratiti učinak radnika, kao i mnoge druge informacije koje se tiču cijelog procesa”, objašnjavaju članovi tima rad svog rješenja.

Svoje rješenje su prezentirali na međunarodnoj startup sceni gostujući na najvećoj regionalnoj startup konferenciji PODIM te sudjelujući u KATANA projektu gdje su izabrani među 10 najboljih europskih timova koji razvijaju rješenja za poljoprivredni sektor. Njihov proizvod je već prepoznat i od strane lokalnih poduzeća koja su spremna kupiti njihovo rješenje kako bi unaprijedili vlastito poslovanje. ”Naš konačan cilj je da imamo kompaniju koja uspješno posluje na polju razvoja softvera, ali i kompaniju koja u isto vrijeme proizvodi inovativna rješenja koja uvode informatizaciju tamo gdje je ona zapostavljena”, navode iz Meta5. Svoj cilj će zasigurno i ostvariti s obzirom da je njihovo rješenje primjenjivo i na druge sektore te nije vezano samo za Hercegovinu. Pred njima je dug put, ali on zasigurno vodi u smjeru uspjeha.

Bljesak.info

(Visited 197 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments