Mostarka Edita Marić o radu u US Kongresu i studiranju u UK: Nova kultura mi je otvorila brojne vidike po povratku u BiH

15 aug

Domaći, ali i mediji regiona su prije nekoliko godina pisali o uspjehu mlade Mostarke koja počela raditi u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

Mostarka Edita Marić je u međuvremenu završila i master studij na prestižnom Univerzitetu u Londonu, a već dvije godine živi u Sarajevu.

Za portal Novi.ba govorila je o periodu kada je radila u Kongresu, o američkom izbornom sistemu, ali i o studiranju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Intervju pročitajte u nastavku:

Novi.ba: Prije nekoliko godina dosta se govorilo i pisalo o djevojci iz Mostara koja je ostvarila san mnogih Amerikanaca i počela raditi u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Kada se vratite na taj period, kakve trenutke pamtite? Kako je bilo raditi sa senatorima i kongresmenima?

Edita Marić: To je zaista bio jedan od najljepših perioda u mom životu. Sami početak profesionalnog razvoja i period kada sam prvi put duži period zivjela u drugoj kulturi. U pojedinim trenucima mi se činilo nestvarno – ljudi sa kojima radim i zadaci na kojima radim. Ono što me najviše oduševilo jeste što su ljudi, sami senatori npr. ali ostalo osoblje Kongresa koje sam imala priluku upoznati, vrlo jednostavni i pristupačni i ono najvažnije – spremni da podijele iskustva sa mladim ljudima. Nikad nisam taj utisak stekla ovdje, u našoj sredini, gdje mi se često čini da stariji pomalo ljubomorno čuvaju ono što znaju i da je oduvijek postojala određena distanca. Između nas mladih koji mnogo još treba da naučimo i njih koji su sve to već prošli, ali je valjda kod nas uvriježeno mišljenje da je ipak najbolje na vlastitim greškama učiti.

Pamtim izuzetno zanimljive trenutke – organizaciju evenata na Capitol Hillu i istraživanja/rada sa supervizorima na nekim od tadašnjih aktuelnih tema, supervizora koji su neka od najvećih imena na Capitol Hillu, kao i volontiranja u predsjedničkoj kampanji 2012. godine. Međutim, jedno od najdražih iskustava mi je i predsjednička inauguracija, tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, na kojoj sam također volontirala. To je bilo jedno neprocjenjivo iskustvo. Pored toga, različitost i nova kultura su me oduševile i samim time i otvorile brojne vidike po povratku u BiH.

Novi.ba: Budući da ste aktivno učestvovali i u američkoj izbornoj kampanji i vidjeli na koji način funkcioniše američki izborni sistem, možete li napraviti paralelu sa izbornom kampanjom kod nas? Koliko se razlikuje pristup političkim kampanjama?

Edita Marić: Pa za početak bih rekla da sigurno nije ovoliko širok dijapazon kandidata, ili kako sam u jednoj nedavnoj publikaciji navela: naš švedski izborni stol i broj stranaka kojima ni sami ne znamo broj.

Dakle, način na koji sam radila kampanju jeste metodom door-to-door – obilaskom različitih gradova (konkretno: Fairfax, VA) i razgovorima sa građanima te time promocija jednog od kandidata – koji se naročito u manjim sredinama smatra efektivnom metodom prikupljanja glasova. Veliko olakšanje jeste bio i izbor kandidata za predsjedničku funkciju, tačnije broj kandidata, što kod nas ne bi mogao biti slučaj jer su i sami glasači često zbunjeni ili iznenađeni kandidaturama, pa do samih izbora nisu sigurni kome pokloniti svoj glas.

U našem sistemu je naglasak na samim kandidatima, i čak takmičenjima koje rezultiraju iz raznih manipulacija izbornog sistema, dok je ono čemu sam svjedočila u SAD-u – naglasak na konkretne probleme i različite pristupe u načinu rješavanja istih.

U velikoj mjeri se razlikuje sam pristup političkoj kampanji, jer ono što nedostaje našem izbornom sistemu jeste i podsticaj dijaloga i diskusije, odnosno debata među kandidatima. To je ono za što smatram da je ključno kako bismo se otvoreno upoznali sa rezultatima prethodnih izbora, a ne klasičnim neutemeljenjim predizbornim klišeima i obećanjima.

Novi.ba: Zanimljivo je i da ste po okončanju prakse u US kongresu, dobili i Chevening stipendiju za studiranje u Ujedinjenom Kraljestvu. Da li je bilo teško dobiti ovu stipendiju? Za koju studijsku oblast ste se opredjelili?

Edita Marić: Dobila sam Chevening stipendiju 2015. godine. Chevening stipendija je jedinstveno i potpuno iskustvo za svakog mladog čovjeka koji planira svoj studij u inostranstvu i toplo ga preporučujem.

Stipendija je prestižna i pokriva sve troškove školovanja, kao i brojne druge prateće troškove, te joj se samim time mora i ozbiljno pristupiti. Morate biti sigurni da je magistarski studij, i baš konkretno taj za koji aplicirate, ono što zaista želite i čemu ćete se maksimalno posvetiti. Kada sam prvi put cula za stipendiju, zvučalo mi je poput ostvarenja sna kao i sam trenutak kada sam postala stipendistica. Odlučila sam se za University College London (UCL), kao najbolji izbor za studij međunarodnog prava. Trenutno živim u Sarajevu, gdje sam već dvije godine po završetku studija.
Novi.ba: Kako funkcioniše sistem visokog obrazovanja u Velikoj Britaniji? Kakav je način života i kakva studentska iskustva ste ponijeli sa sobom u Sarajevo?

Edita Marić: Obrazovni sistem u Velikoj Britaniji važi za najbolji u svijetu, i to sa razlogom. Što se tice mog Univerziteta – moram istaći sam kvalitet studija i dostupnost Univerzitetskih resursa, pristup studentu u svim fazama studija, kvalitetan akademski kadar, studentski život i mnoštvo aktivnosti za lični i profesionalni razvoj. Ono što moram naročito naglasiti jeste pristup professor – student, u kojem vas profesori konstantno podstiču da budete što bolji i da kritički posmatrate materiju koju izučavate u kontekstu aktuelnih dešavanja.

Izuzetna mi je čast bila imati mentora koji je jedno od najvećih imena u međunarodnom pravosuđu. Također, još veće mi je zadovoljstvo bilo studirati sa mladim ljudima iz ostatka svijeta i učiti ne samo o njima i njihovim kulturama, već i o sebi. Jednakost, a različitost i podrška od strane osoblja koju sam imala do samog završetka studija – od izbora predmeta na početku akademske godine do izrade magistarske teze godinu poslije. Vjerujem da sam pored diplome jednog od najprestižnijih Univerziteta i stjecanja znanja, obogatila i sebe životom u jednoj takvoj sredini koja Vas podstiče da budete najbolja verzija sebe.

Novi.ba:Imate li neku poruku za mlade ljude koji razmišljaju o studiranju u inostranstvu?Edita Marić: Savjetujem da to učine, jer je to jedno transformativno iskustvo u svakom smislu. Smatram da je boravak u inostranstvu odlično iskustvo za mladog čovjeka – bilo da je riječ o volontiranju, praksi ili studiju – obavezno pokušajte i iskusite život u različitom kako biste vidjeli da može i treba da bude bolje od onog što trenutno imamo. I budite hrabri, jer je svako jednom bio početnik i učimo iznova svakim danom. I svakako, da se vrate po završetku nazad u BiH jer nas čeka trnovit put, naročito naše generacije, na putu obnove Bosne i Hercegovine u svim sferama.

Novi.ba: Za kraj, kakvi su Vaši planovi za budućnosti?

Edita Marić: Planiram nastaviti rad u struci, i također se baviti onim u čemu najviše uživam: publikacijama kojim ću dati svoj osvrt i doprinos željenoj oblasti, ali i regionalnim i međunarodnim temama od značaja.

https://novi.ba/

 

(Visited 216 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments