Monowi: Američki gradić sa samo jednim stanovnikom

15 dec

Monowi je grad u američkoj saveznoj državi Nebraska u kome živi samo jedan stanovnik, 80-godišnja Elsie Eiler, koja je sebe proglasila gradonačelnicom, a koja takođe samostalno vodi biblioteku i kafanu.

Elsie Eiler živi u ovom gradiću od kada zna za sebe, pa je tako bila i svjedok smanjenja njegove populacije..

Gradonačelnica, sekretarica, bibliotekarka, vlasnica kafića su samo neka od zanimanja kojima se bavi, prenosi Nationalgeographic.rs.

Elsie svake godine ispred svog kafića okači znak “Izbori za gradonačelnika”, pa potom glasa sama za sebe. Po zakonu je dužna da organizuje izbore. Kao vlasnica kafića je takođe u obavezi da traži dozvolu za alkohol i duhan, pa zahtjev šalje državi koja ga potom prosljeđuje gradonačelnici, pa kada ga kao gradonačelnica potpiše, vraća ga nazad sebi, kao vlasnici bara.

Prije devet decenija, Monowi je imao oko 150 stanovnika. Tada se ovaj gradić mogao pohvaliti sa tri prodavnice, nekoliko restorana, pa i zatvorom. Ipak, nakon što ju je 2004. godine umro suprug Rudy, Elsie je ostala jedina stanovnica.

Posljednja prodavnica i pošta zatvorene su davne 1974. godine, a tokom 70-tih godina prošlog vijeka su se odselila i Elsieina djeca. Ona i Rudy su tada odlučili da otvore kafić.
Do 1980. godine gradu je ostalo još samo 18 stanovnika, a 20 godina kasnije samo Elsie i Rudy.

Ipak, uprkos tome, Elsie nikada nije ni pomišlala da se odseli. Kako kaže, ne osjeća se usamljeno jer 12 sati radi u svom kafiću u koji redovno dolaze ljudi iz susjednih mjesta, ali i turisti iz cijelog svijeta koji žele da vide grad sa samo jednim stanovnikom.

tuzlanski.ba

(Visited 238 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments