Momak iz Goražda odlučio promijeniti svijet

11 feb

Nedžad Kamenica, rođen 08.04.1995. godine u Goraždu, danas student druge godine Međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakuletu političkih nauka u Sarajevu, prije nešto više od 6 godina odlučio je promijeniti Bosnu i Hercegovinu, ali samim time i svijet!

Kada bi ga pitali kako je sve počelo, rekao bi vam da je iz znatiželje.

Počeo je u Asocijaciji srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, uporedo radio sa Omladinskom bankom Fondacije Mozaik – Goražde, te nastavio svoj put kao prvi SHL Ambasador aktivizma u Bosni i Hercegovini!

12308712_1125443487473358_7053540026225765905_n

Ovako ide njegov put;

” Bio sam 8. razred i pitao sam brata da i mene uključi u organizaciju gdje je on aktivan jer je to super priča u našem gradu. Dolazi i srednja škola, i ja u njoj, novi ljudi, nova priča, pokušavao sam pronaći sebe u svemu tome. Tragao sam i tragao dok mene ASuBiH nije našao. Tada mi se dešava prekretnica u životu. “želim više, mogu bolje.”  To mi se vrtjelo po glavi, mogu postići više i otići dalje samo ako budem uporan i marljiv.

Poslije godine dana rada u Goraždu ulazim u Upravni odbor ASuBiH-a i moja priča se nastavlja još više i još bolje. Imam priliku raditi sa srednjoškolcima iz cijele BiH. Sviđa mi se to, postaje mi opsesija i počinjem voljeti to što radim. Po prvi put u životu osjećam da mogu nešto promijeniti, da se pita za moje mišljenje. Osjećao sam se moćno i osjećao sam da sam promjena koju želim vidjeti. Baš ja!

Kroz rad i putovanja na relaciji Goražde-Sarajevo sam proveo svoju srednju školu. Moji prijatelji su me zafrkavali i propitivali zašto idem, šta radim, porodica me je svaki put teško puštala da odem na 2 dana jer “pobogu nisam kući”. Ali me vodila želja za uspjehom, za promjenom u meni, a uskoro i u mom okruženju. Počinjem profesorima na njihovim časovima ukazivati na greške, prijateljima “pametovati” jer me ”nisu razumjeli šta govorim”, promjena se dešava.

Akcija za akcijom ide, polako animiramo srednjoškolce da razmišljaju kritično.  Sa Vijećem učenika svoje škole mijenjamo pravilnike u školama i uvodimo nove!  Promjena je nastala!  Nažalost priča sa ASuBiH-om je prestala jer sam kroz to super vrijeme shvatio da sam druga godina fakulteta, da ja više ne mogu biti u rovu sa srednjoškolcima i boriti se sa njima za njihove potrebe.  Te tako poslije 4 godine završim sa svojom avanturom u ASuBiH-u koja me je obilježila i promjenila mi život.

Već odavno sam član odbora Omladinske banke Goražde, od skora i u Evropskom parlamentu mladih i ono na što se najviše ponosim jeste da sam postao prvi SHL Ambasador aktivizma u BiH i imam mogućnost da direktno mladima iz cijele BiH promovišem aktivizam i zašto je on ustvari dobra promjena koja vam se može desiti.

 “Želim više, mogu bolje” i danas govorim i radim naporno da bih postao što bolja osoba i što korisniji društvu oko mene. Zato potrudi se! Prilike su svuda oko tebe.

(Visited 1.950 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments