Moje dijete ima momka/djevojku/ prijatelja koji mi se ne sviđa jer mislim da loše utiče na nju/njega?

28 jul

Sposobnost stvaranja intimnosti i odlučivanja o izboru prijatelja i partnera je zapravo središnje pitanje u razdoblju adolescencije. Vještina uspostavljanja novih odnosa gradi se na ranijim iskustvima intimnosti stečenim u obitelji. Mladima je korisno istraživanje odnosa kroz prijateljstva. Ona predstavljaju postepeni prelazak iz obiteljskih odnosa prema stvaranju bliskih odnosa izvan nje. Izbori prijatelja i partnera predstavljaju prve važne odluke koje mladi samostalno donose, u odnosima s prijateljima grade novu sliku sebe, a mnogi žele ta dva svijeta držati odvojenima.

S druge strane, roditelji koji ne raspolažu informacijama šta njihova djeca misle, rade, s kim se druže, kako provode slobodno vrijeme, manje ih razumiju i postaju zabrinuti i uznemireni. Zato kao roditelji trebate biti svjesni da unutar vršnjačke grupe djeca i mladi ostvaruju pripadnost putem raznih aktivnosti, zajedničkih obilježja (isti stil oblačenja, sklonost nekom umjetničkom pravcu, način govora i sl.), ostvarivanjem bliskih, romantičnih odnosa. Neuspjeh u uspostavljanju bliskih vršnjačkih veza može imati negativan učinak na: razvoj identiteta koji odstupa od emocionalnih i socijalnih potencijala adolescenta, na razvoj seksualnosti, na obrazovna i školska postignuća, sustav vrijednosti, planiranje budućnosti, a može dovesti i do problematičnih ponašanja.

cf4c04ae-4a83-4d63-8cfe-0f681b69e3f1

Kada je riječ o odabiru prijatelja ili partnera, trebate odoljeti davanju savjeta, osim kada dijete to od vas traži. Potrebno je što više razgovarati o životu općenito i o vlastitim stavovima, a dopustiti mladoj osobi da promišlja o sebi, vlastitim izborima i odlukama. Važno je da vaši strahovi ne utiču na odluke vaše djece. Međutim, trebate ih podijeliti s njima i obrazložiti im zašto se osjećate ili mislite drugačije. Također, vrlo važno je da prihvatite odvajanje (separaciju) jer razvoj vlastitog identiteta tokom adolescencije uključuje i određeni stupanj odvajanja, ali ne i potpunu izolaciju od obitelji.

 

Dakle, trebate biti svjesni da mlada osoba želi samostalno odlučivati i iskusiti posljedice svojih odluka. Pokažite strpljenje i fleksibilnost čak i kada vam se neke odluke ne čine primjerenim. Iako se svaki roditelj trudi zaštititi svoje dijete i spriječiti da bude povrijeđeno, ne zaboravite da to nije moguće i da će se ono tek kroz različite, manje i više kvalitetne odnose, razviti u emocionalno zrelu i stabilnu osobu.

 

Šta kažu mladi: Svi su to iskusili u tim godinama, treba i dijete pustiti da iskusi.

(Martina, 19)

 

*Ovaj tekst je dio materijala Uputstvo za „upotrebu“ tinejdžera koji je nastao u okviru projekta kNOw risks  Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

(Visited 115 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments