Moj život u Istanbulu, gradu na dva kontinenta

5 dec

Hadidža Borović je studentica četvrte godine studija na Yeditepe Univerzitetu, u Istanbulu. Mlada i ambiciozna djevojka koja je odlučila svoje daljnje obrazovanje nakon srednjoškolskog  upotpuniti  na studiju u Turskoj, i to u gradu u kojem živi preko 15 miliona stanovnika. Nakon završene srednje škole, odlučila je aplicirati za studije na Faculty of Economics and Administrative Sciences, smjer političke nauke i međunarodni odnosi, što je rezultiralo pozitivnim rezultatom. Kako se snašla u višemilionskom gradu, koji su planovi za budućnost otkrila nam je kroz razgovor.

hadzida2

U nastavku pročitajte intervju sa Hadidžom.

Zašto si se odlučila za studij u Turskoj?

Kada sam dobila priliku da studiram u Istanbulu, bez mnogo razmišljanja sam odlučila da upravo to i želim. Bila sam ponuđena da studiram na Yeditepe Univerzitetu kao njihov stipendista. Naravno da sam se bojala kako ću se snaći, da li ću biti uspješna, da li ću se navići na drugačiju kulturu i sl. Moji roditelji su mi bili najveća podrška pri mojoj odluci i dali mi do znanja da nemam izgubiti ništa, već samo mogu iskusiti i naučiti nešto novo, što se naravno ispostavilo tačno. Zadnje četiri godine u Istanbulu su definitivno imale ogroman  uticaj na razvoj moje ličnosti, samo u pozitivnom smislu.

Studentima u BiH nudi se mnogo mogućnosti što se tiče studiranja i volontiranja u ovoj zemlji. Studenti u BiH mogu se prijaviti za stipendiju koja nudi vlada Republike Turske. Konkurs izlazi početkom svake godine, za master i doktorske studije, a nešto kasnije i za dodiplomske studije. Stipendija uključuje sve troškove studija.Naravno, postoje određeni uvjeti po kojima se biraju kandidati.

Koje uslove je potrebno ispuniti za studije u Turskoj?

Ovisno od univerziteta, potrebi uslovi za studiranje u Turskoj variraju. U mom slučaju, ocjene iz srednje škole, motivaciono pismo i položen TOEFL ispit iz engleskog jezika su bili presudni. Obzirom da su moja predavanja na engleskom jeziku, ja nisam morala ići na takozvani TOMER, školu turskog jezika koja uglavnom traje jednu godinu i koja je obavezna za sve strane studente koji će studirati na turskom jeziku.

Kakav je život u Istanbulu, jesi se brzo adaptirala na novo mjesto?

Život u Istanbulu je san svakog studenta. To je grad koji živi 24/7 i u koji nudi ponešto za svakoga. Unikatan miks zapadnjačke i istočne kulture čini ovaj grad najposebnijim od svih mjesta koje sam ikada posjetila. Grad konstantno nudi raznolika kulturološka dešavanja u čemu ja posebno uživam. Baš kao i u Sarajevu, i ovdje sam pronašla svoje omiljeno mjesto, za “popitikafu”. Iako je razlikaizmeđu Sarajeva i Istanbula ogromna, prvenstveno veličinom, brzo sam se navikla na život u ovom gradu. Veliku ulogu u tom procesu su imali i moji prijatelji Turci, koji su generalno jako gostoprimljivi, uvijek spremni pomoći i jako druželjubivi sa strancima. Jedini problem sa kojim se borim zadnje četiri godine jeste  gužva u saobraćaju, nešto na šta nisam bila naviknuta i na šta nikad neću ni biti. Također, ako ste mislili da je administracija u BiH loša, prevarili ste se. U Turskoj je vanprosječno loša i osoba se treba naoružati sa jako puno strpljenja pri pristupanju svakom poslu.

hadzida1

Koje su mane, a koje prednosti Turske?

Turska je zemlja koja se već decenijama bori sa sopstvenom identifikacijom i konstantno se kreće na liniji Istok-Zapad. Ja sam mišljenja da upravo ova nedefinisanost i jeste prednost života u Turskoj. U posljednje četiri godine koje sam provela ovdje sam shvatila koliko utjecaja je Osmanska kultura ostavila na našu tradiciju, ali istovremeno koliko razlika postoji između naših kultura. Život u Istanbulu me očeličio u smislu da bih se mogla snaći u bilo kojem drugom dijelu svijeta bez ikakvih problema.

Hadidža je ujedno i otišla na jedan semestar u Holandiju u sklopu Erasmus+, na trećoj godini fakulteta. Uz mnogobrojna putovanja i kroz upoznavanja ljudi različitih profila i tradicija, to bogatstvo je zadržava da zasada uopće ne razmišlja o povratku u BiH. Nostalgija je ponekad prisutna, ali povratak u rodnu grudu, zasada nije u planu.

Gdje se vidiš u budućnosti, postoji li mogućnost povratka u BiH?

Planovi za budućnost su da nastavim sa svojim post diplomskim studijima, po mogućnosti u nekoj od ostalih evrospkih zemalja. Trenutno ne razmatram mogućnost povratka u BiH jer smatram da su ovo godine u kojima imamo najviše prilika da obiđemo svijet i naučimo o drugačijim kulturama, ljudima, mjestima i to želim da iskoristim.

Autorica: Dalila Osmić

(Visited 5.064 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments