MLADI ŽELE POMOĆI SVOM GRADU: Učenici Srednje građevinske škole iniciraju donošenje zakona o turizmu

7 apr

U sklopu “Projekt građanin”, učenici Srednje građevinsko-geodetske škole su odabrali temu “Nerazvijenost turizma Kantona Sarajevo”, u sklopu koje žele da ukažu na problem neiskorištenosti potencijala kojima glavni grad obiluje.

Kao poseban problem su istakli nepostojanje zakona o turizmu i na kantonalnom, a posebno na državnom nivou.

“Uvođenje zakona o turizmu bi spriječilo pojavu i dalje širenje sive ekonomije, koja zadnjih godina uzima sve većeg udjela na području Kantona Sarajevo, a inspekcijske aktivnosti se ne provode u dovoljnoj mjeri detaljno. Neprijavljivanje smještajnih kapaciteta, gostiju, neplaćanje boravišne takse, samo su neki od načina na koji se pokušava ostvariti ekstra profit.” – istakli su učenici koje rade na ovom projektu.

Također, smatraju da je ratni turizam nedovoljno iskorišten, te da vlasti trebaju da više ulažu u sadržaj edukativnog i interaktivnog sadržaja kojima bi turiste privukli i duže zadržali u gradu. Bili su i kreativni, te portfoliom naslikali Sarajevo kroz četiri godišnja doba kojim šalju poruku ljubavi. Međutim, to nije sve, dizajnirali su i brošuru za koju su dobili i podršku od Turističke zajednice Kantona.

Autor teksta: Nejra Mujagić

(Visited 199 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments