Mladi su rješenje, a ne problem! Priča iz Hrvatske

6 jul

Članovi Volonterskog ureda Međimurja (VUM) odlučili su promijeniti negativnu sliku mladih u javnosti, i to pokretanjem inicijative Mladi i uspješni iz Hrvatske…

Neodlučni su i inertni lijenčine koji žive na grbači roditelja, a aktivni su samo u ispijanju alkohola, povlačenju dima i premlaćivanju. Ova groteskna definicija mozaik je medijskih refleksija hrvatskih mladih, a ovu negativnu sliku u javnosti odlučili su promijeniti članovi Volonterskog ureda Međimurja (VUM) pokretanjem inicijative Mladi i uspješni iz Hrvatske. O kakvom je projektu riječ, otkrila nam je Andreja Rambrot iz Volonterskog ureda Međimurje, u sklopu kojeg djeluje čak 700 volontera i 50-ak organizacija.

– Mladi i uspješni iz Hrvatske svi su oni koji imaju između 15 i 30 godina, ne jadikuju na kauču ispred malih ekrana, već se bave aktivnostima koje ih ispunjavaju i koje pozitivno utječu na njihov osobni i profesionalni razvoj. Te aktivnosti često su volonterske, doprinose pozitivnim društvenim promjenama i zahtijevaju puno posvećenosti – objašnjava nam Andreja.

Mladi se u medijima predstavljaju kao problem, a ne kao rješenje

S obzirom na to da mainstream mediji ne predstavljaju u dovoljnoj mjeri takav dio mlade populacije, oni su se odlučili zauzeti za sebe. Val pozitive i aktivizma među vršnjacima volonteri su počeli širiti nakon diskusije na Studijima o mladima za mlade, koja se u organizaciji Mreže mladih Hrvatske održava već sedam godinu zaredom. Istraživali su kako mediji predstavljaju mlade te došli do neugodnih rezultata.
– Mladi su za sada mahom problem u medijima, a mi se zalažemo da oni postanu rješenje. Nismo mislili da je slika o mladima u medijima sjajna, no proučavajući članke, shvatili smo da je slika porazna. Na primjer, u novinama gotovo da i nema članaka koji se bave politikama za mlade, članaka u kojima se spominju razmišljanja/kritički osvrti mladih osoba i/ili članaka pisanih iz multiperspektivnosti. Najviše članaka o mladima, točnije izvještaja, bavi se individualnim obrazovnim i sportskim uspjesima mladih osoba, no čak i u tim člancima veći fokus stavlja se na institucije, mentore/ice i odgovorne ispred jedinica lokalnih uprava i samouprava (načelnike i župane), dakle političare – ističe Andreja te dodaje da su mlade osobe u hrvatskim medijima prikazane kao pripadnici „izgubljene generacije”, koje ne znaju što žele i kako dobiti ono što žele, kao vrlo inertna skupina bez želje za konkretnim promjenama, podložna alkoholu i lakim drogama, sklona nasilju i samodestrukciji.

Budućnost u rukama mladih aktivista ili Gdje si bio/bila 2016.?

Mladima su potrebne pozitivne i motivirajuće priče njihovih vršnjaka, smatraju pokretači inicijative Mladi i uspješni iz Hrvatske, a važno je informirati ih i o mogućnostima osobnog i profesionalnog razvoja. S obzirom na ciljanu populaciju izbor je logično pao na najpopularniju i najrašireniju društvenu mrežu – Facebook. Zaposlenice Volonterskog ureda Međimurja otvorile su grupu Mladi i uspješni iz Hrvatske te su krenule poticajno djelovati na mlade, i to objavljivanjem priča aktivnih pozitivaca koji još nisu spremni prepustiti se sivilu koje se nadvilo nad hrvatskom budućnosti te pokupiti kufere i otići trbuhom za kruhom.

– Njihove poruke i priče grade se uglavnom na ljubavi prema organizacijama civilnoga društva jer su preko njih dobili neformalna znanja zahvaljujući kojima danas znaju o svim situacijama razmišljati s određenim kritičkim odmakom. Oni su mahom volonteri koji žele vidjeti pozitivne promjene u društvu i znaju da, iako su pojedinci, uz udruživanje i potporu drugih, mogu raditi velike stvari. Sjetite se samo blokade na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i koliko je ona prodrmala tadašnje političke i obrazovne okvire. Studenti koji su bili uključeni u blokadu bili su u manjini, no ipak su se uspjeli izboriti za određena prava. Zašto? Jer su imali proaktivni pristup situaciji. Mladi aktivisti oni su u čijim rukama se trenutno nalazi budućnost našeg naroda. Nedavno sam čula jednu zanimljivu parolu koja glasi Gdje si bio/bila 2016?. Dakle, važno je SADA biti ovdje i biti aktivan.

Promicanje edukacija i radionica

Pojam cjeloživotnog učenja danas se sve više promiče i nameće kao potreba, ali i imperativ. Ne učimo samo u školama i na fakultetima, nego i uključivanjem u razne inicijative, volontiranjem, sudjelovanjem na nacionalnim i internacionalnim treninzima o radu s mladima, informiranjem i promoviranjem ljudskih prava, građanskog odgoja, rodnih politika i slično, a najaktualnije oglase takovog tipa edukacija i radionica možete pronaći upravo na Facebook stranici Mladi i uspješni iz Hrvatske.
– Učenje u internacionalnoj okolini, putovanja, vršnjačka iskustva i pomaganje drugima neki su od načina koji će im pomoći da bolje upoznaju sebe, steknu samopouzdanje te motivaciju i hrabrost za promjene – naglašava Andreja, koja je volonterskom radu posvećena već 15 godina.

Iskustvo i znanje koje mladi mogu steći u sklopu ovakvog djelovanja sigurno je značajno, ali što poručiti onima koji nikako ne mogu osigurati svoju egzistenciju ili minimalnu financijsku dobit? Osim iskustva i osobnog zadovoljstva, Andreja je volontiranjem dobila većinu plaćenih poslova koji su joj omogućili da normalno živi.

Aktivirali se i Splićani

Inicijativa se proširila od Čakovca i Virovitice preko Pule do Dubrovnika, a glavni su akteri, uz Volonterski ured Međimurja, i G.A.S. (Gorička alternativna scena), Mladi u fokusu i Mreža mladih Hrvatske. Reakcije su stigle i iz Splita, i to od učenice Prve gimnazije, koja je nakon objave na Facebooku zainteresirala i grupu svojih vršnjaka te ih je potaknula da se pridruže inicijativi. Osim uređivanja Facebook stranice Mladi i uspješni iz Hrvatske, sudionici Studija o mladima za mlade trenutno provode i istraživanje mladih u medijima u Međimurskoj, Varaždinskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje će krajem rujna 2016. pružiti opširniju sliku navedene problematike. Udruge mladih ili udruge za mlade koje žele podržati inicijativu mogu se obratiti VUM-u putem e-maila: [email protected], a oni koji žele podijeliti svoju priču i na taj način motivirati vršnjake mogu to učinit tako da pošalju svoju fotografiju i nekoliko rečenica o sebi u inboks Facebook stranice.

Mladi i uspješni iz Hrvatske nisu samo oni koji se tako osjećaju, već i oni koji žele to postati. Motivaciju, ideje i smjernice za razvoj i napredak možete pronaći na ovom linku.

Infozona.hr

(Visited 122 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments