Mladi mogu, žele i hoće napredovati: Ahmet Bulić razvija biznis ideju “Čičoko”

22 okt

U moru crnila, priča o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, student druge godine Ekonomskog fakulteta Ahmet Bulić iz Dubrava Gornjih, ispričao nam je svoju priču. Priču koja nam je vratila vjeru u mlade ljude i nadu da isti imaju prostora da napreduju u zemlji gdje su rođeni. Istražujući, Ahmet tada kao srednjoškolac vidio je da sve veći broj mladih ljudi boluje od dijabetesa i pretilosti. Znajući koliku vrijednost u liječenju ovih bolesti ima nedovoljno iskorištena biljka čičoka, odlučio je razviti jedinstvenu biznis ideju pod nazivom “Čičoko”.

 

“Još kao srednjoškolcu poduzetništvo mi je bilo zanimljvo, stoga sam svoja interesovanja usmjerio ka pisanju biznis planova. Poduzetništvo postaje moj način života iz dana u dan. Nakon Srednje ekonomske škole, svoje znanje nastavljam graditi na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i težim ka tome da živim svoj san. Moja zamisao je ponuditi proizvod čijom ćete konzumacijom regulisati i sniziti nivo povišenog sećera u krvi.”- za NEON Televiziju kaže Ahmet Bulić.

Ideju kao što je sam kazao počeo razvijati dok je išao u srednju školu, te sa njom nastupao i pobijedio na takmičenju iz poduzetništva. U maju je pronašao konkurs Social Impact Award te se na isti prijavio. Njegova ideja, na njegovo veliko iznenađenje i zadovoljstvo” stigla je do finala.

Ahmet planira napraviti sokove i džemove od čičoke, a kako kaže već ima zainteresovanih koji bi kupovali proizvode.
Čičoka, narodu je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa, suncogled. Korijen biljke je pomalo neugledan, gomoljastog, nepravilnog oblika i veličine. No, upravo u tim neprivlačnim i neuglednim gomoljima krije se pravo bogatstvo energije i zdravlja.Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks – tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa.Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje.
Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila.
Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti.Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji pritiska. Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.
Odličan je izvor važnih minerala – kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza. Obiluje i vitaminima C, D, A(beta-karoten) te vitaminima B skupine. Sadrži važne i za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin.

Ahmet Bulić jedan je od prvih koji je prepoznao ljekovitost pomenute biljke a već je iz svoje organske bašte počeo sakupljati prve plodove. Ahmet je primjer mladog čovjeka koji ima ideje ima ambicije i želi biti pozitivan primjer drugim mladim ljudima da se i u Bosni i Hercegovini može uspjeti.

Bez obzira na biznis ideju koju želi razviti i do sada je bio onaj od kojeg se može učiti. Uspješan je student, volontirao je uz to je i uspješan karatista.
Više o biznis ideji “Čičoko” možete pronaći na Facebook stranici https://www.facebook.com/hranalijek/

Bosna i Hercegovina ima vrijedne i kreativne mlade ljude, samo im treba dati šansu da pokažu šta znaju i umiju.

www.ntv.ba

Napomena: Sa ovom idejom mladi Ahmet Bulić je i pobijedio na Munja Business Challenge (Poslovnom izazovu), 2017.godine.

(Visited 554 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments