Mladi farmeri – Semir Krnjić : Najpametniji malinjak

20 nov

U okviru kampanje MLADI FARMERI bio je otvoren poziv za mlade (od 16 do 30 godina) na temu Najbolja prica o mladima u agrobiznisu u organizaciji MUNJA Inkubatora i podrske programa Prilika Plus. Pored toga vise informacija o temi mladi u agrobiznisu mozete pratiti i na www.hocu.ba/mladifarmeri.

U nastavku vam donosimo rad, koji je stigao na našu adresu, u svrhu konkurisanja na već spomenutom takmičenju. Iako nije osvojio neko od prvih 5 nagrađenih mjesta, rad je itekako kvalitetan. Stoga, imate čast pročitati predivan rad Semira Krnjića. Uživajte!

Najpametniji malinjak

Dobar dan.

Jesenji hladni vjetar nanosi sve mirise , a jesenje boje polahko se nameću i daju do znanja da one polahko nastupaju i da dolaze njihovo vrijeme.

I ako je hladno , došao sam u malo selo Krnjića Potok da posjetim kako kažu “najpametniji malinjak ”
Vlasnik malinjaka je mladi student ekonomskog fakulteta u Zenici Salko Krnjić.

Dobar dan Salko , kako ste Vi ?

-Dobar dan , dobro je , dok se radi znači dobro je.

Tako je , zašto Vaš malinjak zovu “najpametniji malinjak” ?

-Taj nadimak je dao moj prijatelj Hare. Pošto sam ja završio ekonomsku školu u Novom Travniku odličnim uspjehom , želio sam da studiram. Ali , znate kakvo je stanje u državi , nisam financijski mogao , jer roditelji mi ne rade. I baš u to vrijeme malina je bila osnovni prihod za većinu stanovnika moje općine. Tako sam i ja došao na ideju da se posvetim tome i da sebi platim fakultet. Imao sam ja malo malina posuđeni ali nedovoljno , tako da sam uzeo hiljadu sadnica maline sorte Vilamet. I posijao oko dulum malina. Doveo vodu iz obližnjeg izvora , kupio ovo veliko bure , razvezeo cijevima vodu u svaki red. Tako da je uvijek bilo vode da poboljša rast i kvalitet maline. Jer za Vilamet ovo nije dobro tlo , jer je suho. Ali hvala Bogu uspio sam dovesiti vodu , to se kao što i sami vidite isplatilo.

Slušajući Vas i gledajući Vaš malinjak od izvora do malinjaka ima najmanje kilometar , što je još gore jeste da za mašinsko kopanje ovo je nepristupačno , zar ne?

-Baš tako , ima više od kilometra , ali mašina nije mogla , velika je strana . Tako da smo kopali ručno.

Kapali ste ručno , ali se isplatilo , zar ne?

-Naravno od prve sezone uplatio sam prvu godinu fakulteta. A druga sezona mi je pokrila sve troškove.
Tako da sam hvala Bogu zadovoljn , i vjerujem da čovjek uvijek može sebi naći posla i dobro zaraditi. Svi se žale na državu , a svi kući sjede.

Kada samo obišli malinjak , družili smo se još malo uz domaći sok od malina i kolač od malina.

Zaista lijep primjer dolazi iz Novog Travnika , kada želju uzmete za cilj , a pošten posao kao sredstvo da dođete do cilja dobijete uzornog učenika.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments