Mladi farmeri – Adi Pašalić: Svijet prirode u Cvetak čajevima

22 nov

U okviru kampanje MLADI FARMERI bio je otvoren poziv za mlade (od 16 do 30 godina) na temu Najbolja prica o mladima u agrobiznisu u organizaciji MUNJA Inkubatora i podrske programa Prilika Plus. Pored toga vise informacija o temi mladi u agrobiznisu mozete pratiti i na www.hocu.ba/mladifarmeri.

U nastavku vam donosimo rad, koji je stigao na našu adresu, u svrhu konkurisanja na već spomenutom takmičenju. Iako nije osvojio neko od prvih 5 nagrađenih mjesta, rad je itekako kvalitetan. Stoga, imate čast pročitati predivan rad Adija Pašalića. Uživajte!

Svijet prirode u Cvetak čajevima

Od ideje do pokretanja biznisa, otprilike tako je mladi Cvetak tim prije nešto više od godinu dana započeo sa uzgojem, sakupljanjem, prirodnim sušenjem i pakovanjem raznovrsnih domaćih čajeva. Irma Zerdo, Berina Zerdo i Edin Islamović iz Visokog prepoznali su svu moć i blagodat prirode koju možete osjetiti u toploj šoljici čaja. Sve je počelo implementacijom projekta Instituta za razvoj mladih Kult u ime USAID-a i podrške Općine Visoko gdje je Cvetak ideja dobila podršku. Uz veoma brzu organizaciju, vlastiti uzgoj i sakupljanje bilja, Cvetak danas nudi široku paletu raznovrsnih domaćih čajeva.

Povratak prirodi

Za sebe kažu da su omladinci koji žele zajedno sa Vama da naprave prvi korak povratku prirodi, „…jer mi smo je prepoznali, osluškujemo je, učimo od nje, te svakim danom je primjenjujemo u našim čajevima“. Na preko 1 dunum zemlje uzgajaju mentu, matičnjak, neven, pelin i aroniju. Ali tu ne namjeravaju stati, Irma je konstantno učesnik mnogobrojnih edukacija na temu uzgoja i sakupljanja ljekovitog bilja. Također poseban doprinos daju i samom specifičnom pakovanju što pridaje isto koliko i kvalitetu i asortimanu proizvoda koji je u ponudi. Nedostatak bilja u uzgoju nadoknađuju sakupljanjem, pa se u Cvetak ponudi može naći još i osušena kopriva, zova, sljez, bosiljak, kamilica, maslačak, macina trava, dupčan, imela, hren, uva, lipa, kunica, kleka, kadulja, crni sljez, breza i bokvica sa raznoraznih livada bh planina. Sušenje bilja rade upotpunosti na prirodan način, tako da listovi i dijelovi biljke zadržavaju specifičan miris, boju i sva ljekovita svojstva. Pored sušenog bilja u ponudi su i eterična ulja, prerađevine i specifični sokovi poput soka od koprive. „Imamo namjeru, da poput prirode, olakšamo i pomognemo kod raznih poteškoča u zdravlju. Zato pažljivo uzgajamo, sakupljamo, sušimo i pakujemo naše proizvode da budu što bolji jer želimo da kroz svaki gutljaj našeg čaja osjetite snagu i moć prirode“. Ono što još krasi cjelokupni projekat jeste i uključivanje osoba sa poteškočama kroz socijalno poduzetništvo koji daju nesebičnu pomoć Cvetak timu.

Planovi, nove ideje

Trenutno Cvetak čajevi i ostali proizvodi mogu se naći na kućnom pragu, i sajmovima na kojima su Edin, Berina i Irma redovni učesnici. Trenutno radimo na promociji, o nekoj zaradi još uvijek ne razmišljamo, bitno je da se za nas pročuje, a mi čemo kvalitetom opravdati ukazano povjerenje kupaca kaže Edin, te dodaje da imaju u planu u budućnosti osigurati kroz ovaj projekat zaposlenje mladim ljudima širenjem proizvodnje i ponude. Trenutno marljivo rade i na adaptaciji prodajnog prostora koji se nalazi u samoj jezgri grada, što će uveliko olakšati put do kupaca kojih u šali kažu ima od 7 pa sve do 77 godina. Put od hiljadu milja počinje prvim korakom, Irma, Berina i Edin su taj korak već napravili i sigurno koračaju ka daljnjem uspjehu. Za kraj iz Cvetka poručuju „Bajke leže u nama poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet“.

Irma i Edin – Cvetak tim

 

Irma – sakupljanje ljekovitog bilja, 2017

 

Proces prirodnog sušenja

 

Posebno pakovanje i ponuda ljekovitog bilja iz Cvetak asortimana

 

Uobičajna ponuda na sajamskim manifestacijama

 

Dio ponude Cvetka sa prošlogodišnjeg sajma „Jesen u Visokom“ 2017.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments