Mladi & Biznis: Nema ni 21 godinu, a ima najveći lanac hotela u Indiji.

14 okt

Pošto jedne noći nije mogao da uđe u svoj stan u Nju Delhiju, osamnaestogodišnji Riteš Agarval potražio je smještaj u hotelu, gdje se, kao i više puta tokom putovanja po Indiji, našao u sličnoj situaciji.
Recepcioner je spavao, utičnice nisu radile, dušeci su bili pocjepani, u kupatilu je curila voda, a kada je trebalo da plati, rekli su mu da ne primaju kartice.

“Pomislio sam da nisam jedini koji se suočava sa ovakvim problemima. Zbog čega Indija ne može da ima dobar standard u hotelima i pristojne cijene?”, pitao se on.

Četiri godine kasnije, Agarval je osnivač i glavni izvršni direktor lanca hotela “Oyo Rooms”, sa 2.200 objekata u 100 gradova Indije, 1.500 zaposlenih i mjesečnim prihodima od 3,5 miliona dolara.

Kompanija sarađuje s nepoznatim hotelima kako bi unaprijedila njihov standard i obučila osoblje. Hoteli dobijaju njeno ime, a “Oyo Rooms” dobija procenat od prihoda.

Agarval, koji danas ima 21 godinu, razvio je i aplikaciju, koja omogućava turistima da rezervišu sobe, saznaju gdje se hotel nalazi, a kada stignu, koriste usluge hotela, na primjer, room servis.

Uprkos brzom napretku, ovaj momak kaže da je početak bio “izuzetno težak”, jer niko nije htio da mu povjeruje da ovako nešto može da funkcioniše.

Neki su mu, međutim, ipak povjerovali. Zahvaljujući ideji iz koje se kasnije razvio lanac hotela “Oyo Rooms”, dobio je stipendiju koju daje Peter Til, jedan od osnivača Paypal-a i prvih investitora kompanije Facebook. Programa “Til fellowship” svake godine finansira 20 tinejdžera koji žele da prekinu studije i započnu poslovnu djelatnost.
Ritesh-Agarwal
Agarval je kompaniju pokrenuo juna 2013. sa svega 900 dolara mjesečno. Sarađivao je samo sa jednim hotelom u Gurgaonu, kod Delhija.

“Bio sam menadžer, inžinjer i recepcioner u tom hotelu i donosio sam stvari u sobe”, kaže Agarval. Noću je radio na razvoju aplikacije i unaprijeđenju sajta, ali je istovremeno osnivao jake timove, znajući da želi da proširi posao.

Danas mu je mnogo lakše da privuče investitore i nedavno je obezbijedio 100 miliona dolara od japanske “Softbanke”.

Iako se na prvi pogled čini da je put od napuštanja školovanja do vlasništva nad preduzećem jednostavan, on kaže da pokretanje biznisa u 17. godini nije nimalo lak posao. I obične stvari, na primjer, otvaranje računa u banci ili zapošljavanje osoblja, predstavljale su problem. Osim toga, mnogi su želeli da ga iskoriste zbog njegovih mladih godina.

Međutim, upoznao je i veoma dobre ljude, a iskustva do kojih je došao zahvaljujući njima nadvladala su nad problemima.

Danas ima ambicije da se proširi i u inostranstvu i stvori najveću mrežu hotelskih soba na svijetu. Svjestan je, međutim, da je teško naći prave ljude kada se posao tako brzo razvija. Trenutno se posvetio poboljšanjima na osnovu reakcija gostiju i siguran je da će se preduzeće u Indiji i dalje širiti. Sve rasprostranjenije korišćenje pametnih telefona i interneta nudi “ogormne mogućnosti”, kaže on.

Onima koji bi željeli da budu uspješni kao i on savetuje da “rano počnu”.

“Ako počnete rano i doživite neuspjeh, naučit ćete nešto i imat ćete veće izglede da uspijete u slijedećem pokušaju.”

Blic.rs

(Visited 96 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments