Mlade matematičarke BiH osvojile četiri medalje na EGMO-u Rumuniji

17 apr

Mlade matematičarke Bosne i Hercegovine osvojile četiri medalje na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (EGMO – European Girls’ Mathematical Olympiad) koja se održava u Rumuniji

Prvi put BiH su na olimpijadi EGMO-a predstavljale Adisa Bolić, Neira Kurtović, Milica Babić i Tijana Babić, u pratnji vođe i zamjenika vođe ekipe, Haruna Hindije i Bojana Pažina.

U takmičenju su briljirale Adisa Bolić koja je osvojila zlatnu medalju, Neira Kurtović i Tijana Babić srebrne, a Milica Babić bronzanu.

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 4. mjesto od 31 države koje se službeno takmiče, te na taj način nadjačala i zemlje koje su tradicionalne bolje ona matematičkim takmičenjima, Rumuniju, Ukrajinu, Srbiju, Japan.

Ovogodišnji EGMO se održava u Rumuniji, od 10. do 16. aprila, a učestvuje 39 država. Od toga, 31 europska država službeno, a ostalih osam kao što su SAD ili Indija koriste ovu priliku kao pripremu i „odmjeravanje snaga“ prije Internacionalne matematičke olimpijade, saopćeno je iz Udruženja dobitnika zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

Magazinplus.eu

(Visited 270 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments