Mlada Sarajka radi za Ujedinjene Nacije: Anja Gengo u Ženevi

16 jan

Na obavezno pitanje koje mi postavlja većina ljudi sa kojima sam razgovarala, „Kako sam dobila posao“, odgovaram uvijek isto: aplicirala sam na konkurs i dobila potvrdni odgovor. Procedura kao i za svaki drugi posao, pretpostavljam, kaže Anja Gengo (26) koja se prije par mjeseci pridružila Ujedinjenim Nacijama u Ženevi.

Stjecanje radnog iskustva u inostranstvu, vjerojatno je nešto najuzbudljivije što se može desiti jednom mladom čovjeku, a posebno u organizaciji kao što su Ujedinjene Nacije, koja okuplja pripadnike različitih nacija sa svih meridijana, što je čini jedinstvenom u svijetu.

Anja je završila svoje studije na Pravnom fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a već je dugi niz godina tokom svog studiranja svoje znanje i iskustvo stjecala radom u nevladinom sektoru, kao i advokatskom uredu kao pripravnik.

“ Zahvaljujući Centru za kulturu i dijalog i sjajnom timu , imala sam priliku da radim sa nekim od najboljih debatnih trenera i kasnije postanem certificirani trener i sudac u Karl Popper i Britanskoj Parlamentarnoj debati. Bitno je na samom početku, kada ste mladi, neiskusni i sa ogromnom željom da učite i radite, imate vjetar u leđa. CKD je vjerovao u mene i pružio mi moju prvu priliku da radim. Kada sam kasnije počela da radim sa Internewsom, organizacijom koja se bavi medijskim pravom, a svoje predstavništvo je imala u BiH, temelj samopouzdanja sam već imala. Tako sam stigla do Oxforda i sjajnog mentora prof. Monroe-a.

Nakon što sam diplomirala, moja trenerska uloga iz medijskog prava za studente je bila posao u kojem sam uživala. Posao pripravnice u advokatskom uredu bio je profesionalni izazov koji sam prihvatila. Ipak, sukob prava i tehnologija je oblast koja je mene primarno zanimala. Bilo je vrijeme za novi izazov.“

Pošto je veliki broj prijava za samo jednu poziciju, sami proces evaluacije pomalo dugo traje. Kandidati prolaze kroz tri evaluacije, pri čemu se u prvoj šalje CV uz navođenje konkretnih razloga zašto baš želite raditi tu, i zašto baš ste vi Odabrani. Nakon toga, period čekanja je toliki da u jednom trenutku i zaboravite da ste poslali aplikaciju.

„Drugi ciklus evaluacije je dosta zahtjevniji. Svaka vaša referenca se provjerava, a dobivate i jedan deblji sloj formulara koje morate uredno ispuniti i poslati nazad u Misiju. Naime, pitanja koja dobivate, daleko su od same forme. To su suštinska pitanja koja se odnose na materiju kojom ćete se potencijalno baviti. Da biste odgovorili, potrebno je dosta poznavanja činjenica, uz njihovu analitičku obradu, a sve začinjeno sa par dobrih ideja. S obzirom da sam aplicirala za poziciju u UN- ovom Odjelu koji se bavi upravljanjem interneta, moja pitanja su se odnosila na temeljne pitanje u vezi sa Internetom. Konačno, sve je zaokruženo detaljnim medicinskim pregledom. Da, i za mene je to bila novost. Ali, ljekarski pregled morate proći tokom apliciranja, a ne nakon što dobivate posao“.

Anja radi u Odjelu za upravljanjem Internetom koji postoji već deset godina, a primarno se bavi razvojem politike i preporuka za regulaciju različitog sadržaja, ali i pitanjima globalne dostupnosti potrebnih infrastruktura za Internet konekciju. Kako regulirati tzv. neželjenu komunikaciju, kako se izboriti sa spam sadržajem, zbog čega nam je potrebna kompjuterska sigurnost, koliko velik problem predstavlja rodna neravnopravnost samo su neka pitanja s kojima se njen Odjel bavi.

„Kako je moj primarni posao vezan za koordinaciju rada različitih organizacija, moj radni dan uvijek počinje čitanjem i odgovaranjem na emailove. Nakon toga, ostatak dana je rezervisan za rad na trenutnim projektnim aktivnostima kao i za moderiranja virtualnih sastanaka. Predmetni sadržaj je uvijek drugačiji. S obzirom da je ponekad teško uskladiti rasporede svih učesnika na sastanku, uzimajući u obzir vremenske zone, dešava se da se sastanci odvijaju u kasnim večernjim satima ili ranim jutarnjim satima.“

Njena poruka mladim ljudima u BiH je da moraju biti svjesni da imaju dosta prilika za svoje nadograđivanje u profesionalnom smislu.

„Dakle, govoreći iz iskustva, prilika u BiH je pregršt. Poslovne prilike u BiH su me odvele do prilika u Oxfordu, Londonu, Beču, Berlinu, Singapuru, Amsterdamu, Maleziji, Brazilu. Moja država me dovela do trenutne pozicije. Prema tome nista drugo i ne mogu reći osim da prilika u BIH dosta, jednako kao i sjajnih ljudi. Imam jedno pravilo u životu: dugoročne planove ne pravim.

Moj ugovor je na određeno vrijeme, tako da se za pet mjeseci vraćam kući. Ja sam fizički van svoje država, ali moj rad u advokatskom uredu za koji sam radila se nastavio, tako da još uvijek pišem tužbe i žalbe. Jedna od mojih najvećih želja je da medijsko pravo nastavi da živi u BiH. Ogromna količina informacija i ideja koje imam sada, nakon intenzivnog posla ovdje, čine me dovoljno energičnom da svoje vrijeme posvetim djeci i mladim ljudima u BiH.„

Autorica: Dalila Osmić

 

(Visited 1.585 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments