Mlada rediteljica Mirna Dizdarević: Bitno je da sve što radimo radimo s puno ljubavi i vrlo iskreno

21 apr

Nakon vremena provedenog u izbjeglištvu u Zagrebu, povratka u Sarajevo do 2005. i selidbe u Bratislavu, ponovnog povratka 2011 u Sarajevo, to ljeto poslije završene srednje škole bilo je presudno mojoj odluci da upišem studij filmske režije. Ono što me podstaklo u mojoj odluci bio je film The Dreamers (Sanjari) ingenioznog Bernarda Bertoluccia. Ne mogu uopće da opišem tačno šta je to bilo u tom filmu, jedna scena, detalji, gluma, režija, kostim, scenografija ili nešto deseto što mi je preokupiralo misli, ali to je bio taj momenat. 

Mislim da mi je trebalo više vremena samoj sebi da objasnim svoju odluku i da sama sa sobom budem zadovoljna odlukom.  Najviše od svega mi je bilo bitno da imam podršku bliže porodice i prijatelja koju sam i imala, iako su na početku svi bili skeptični i nesigurni jer i dan danas je to zanimanje “od kojeg nema hljeba” i nažalost i danas je posao gdje je dosta više muškaraca nego žena. Upravo zbog toga sam imala još veću determinaciju da ustrajem u svojoj odluci i dokažem mojoj okolini, ali najviše sebi, da mogu da uspijem jer to zaista želim. I ako je jedan film u meni pokrenuo toliku lavinu osjećanja i ljubavi, htjela sam da i ja to pokušam prenijeti na osobe koje budu gledale moje filmove.

Najponosniji momenat je bio kada sam dobila nagradu za najbolji kratki BH Film na 20. Sarajevo Film Festivalu. Nisam ponosna na samu nagradu koliko sam ponosna na svu ekipu koja je radila na mom diplomskom filmuIskupljenje. Ponosna sam na sebe jer sam znala šta želim s tim filmom i imala sam jasnu poruku. Zaista, sva ekipa koja je radila na mom filmu je to radila iz ljubavi i zbog toga sam najponosnija i najsretnija. Prepoznali su u mojoj priči potencijal i vjerovali su mi, a za mladu redateljicu mislim da je to jako bitno jer sam bila okružena iskusnijim i starijim profesionalcima/kama. U tom trenutku sam znala da sam izabrala dobru profesiju za sebe i dalo mi je još više elana da radim dalje.

Obožavam činjenicu da je film timski rad i što svi rade za isti cilj, iako mislim da je sam proces bitniji od rezultata. Ono što meni daje snagu i što me motiviše je apsolutno ljubav. Mislim da bez ljubavi u bilo kojoj životnoj sferi ne možemo pružiti svoj puni potencijal, a pogotovo kada je u pitanju posao. Film i rad na filmu se mora voljeti upravo da bi poruka i osjećanja koja vi nosite u sebi mogla biti prenešena na gledateljice/gledatelje. Jedan od ljepših osjećaja je kada vam priđe neko iz publike i kaže da je zaista osjetila/osjetio ono što sam upravo ja osjećala kada sam pravila film. Film je sjajan medij za podizanje svijesti, motivacije, pokretanje dijaloga i edukaciju koja trenutno mene najviše motiviše za naredni projekat koji će se baviti pravima žena.

Fotografija iz Mirninog filma “Iskupljenje”

 

Poručila bih svim mladim ženama u BiH da ne odustaju od onoga što zaista vole i žele da rade u životu. BiH nije najzahvalnije mjesto za početak, politička, ekonomska i socijalna situacija je također na dnu, ali definitivno su to granice koje se mogu i moraju prevazići. Mislim da se žene u BiH trebaju osloboditi i ne razmišljati puno o tome „šta će ko“ reći jer to nas ponovo uvlači u kolotečinu kojom smo svakodnevno okruženi/e. Naše društvo jeste zatucano, ignorantno i veoma ograničeno, ali potrebno je da kao individue radimo na sebi i na poboljšanju samih sebe, a samim time poboljšat ćemo i svoju okolinu. Nije bitno gdje se nalazimo i odakle dolazimo, bitno je da sve što radimo radimo s puno ljubavi i vrlo iskreno.

Mirna Dizdarević, redateljica

Fondacijacure.org

 

(Visited 389 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments