Mlada osnivačica psihološkog centra SENSE: Živite li život vrijedan življenja?

8 okt

Jedan od osnivača psihološkog centra “SENSE” Ana Šatara (26) poručila je čitaocima Pressa da u ovom vrtlogu vremena i užurbanosti treba da pronađu način da se posvete sami sebi i stvarima koje su za njih od istinske važnosti.

Kao mlada i perspektivna osoba, zajedno sa svojim kolegama sa fakulteta, Šatara je odlučila da “uzme stvar u svoje ruke” i upusti se proceduru otvaranja psihološkog centra “SENSE”, prvenstveno da bi se bavile psihoterapijom kako odraslih tako i djece. Kao osnovni cilj psihološkog centra, Šatara navodi važnost očuvanja i unaprijeđenja mentalnog zdravlja ljudi:

“Psihološki centar ‘SENSE’ je dobrovoljna, društvena, nevladina, humanitarna, vanstranačka, multietnička i neprofitna organizacija, sa statusom udruženja građana. Udruženje okuplja djecu, adolescente i odrasle osobe kojima su potrebni psihološki tretmani. Takođe, Udruženje svakodnevno radi na unapređivanju kvaliteta života djece i odraslih osoba. Bavimo se ličnim i profesionalnim razvojem pojedinaca i grupa kroz kreiranje i sprovođenje aktivnosti iz oblasti savjetovanja, terapije i specijalne edukacije i rehabilitacije”.

Kao veliko iskustvo Šatara navodi i pripravnički rad u Centru za mentalno zdravlje:

“Konačno sam imala priliku da izbliza vidim sve ono što sam godinama učila i čitala kroz studije. Kako u odnosu sa pacijentima tako i posmatrajući principe rada odgovornih lica. To iskustvo je u velikoj mjeri unaprijedilo moja znanja i uticalo na povećanje moje želje da se bavim upravo psihoterapijom i savjetovanjem”.

Iako zasigurno postoje ljudi koji smatraju da odlazak psihologu ili psihoterapeutu znači da su “ludi”, Šatara smatra da je ipak psihoterapija u ekspanziji i da je mnogo više onih koji žele da unaprijede svoje mentalno zdravlje i da žive životom koji je za njih vrijedan življenja.

Jedan od projekata koji se nedavno realizovao u Banjaluci bavio se “mentalnim treningom” sportista sa invaliditetom, iza njega ponosno stoji pet psihologa među kojima je i sama Šatara.

“Tužno je što u našoj zemlji nije zastupljena psihološka podrška sportistima i što je psihologija sporta zanemarena. Imajući takvo stanje u vidu odlučili smo se na taj inovativan projekat kako bi smo probudili svijest o važnosti ove tematike”, navodi Šatara za Press i dodaje:

“Zaista bih voljela da rad sa sportistima postane naša praksa, ali nažalost to nije samo u našim rukama. Ono što mogu garantovati jeste da će od strane ‘SENSE-a’ uvijek postojati inicijativa i želja realizacije mentalnih treninga”.

Prva internacionalna KBT konferencija u BiH održana je prije tri godine u Banjaluci, na njoj su učestvovala velika svjetska imena ACT i KBT terapije i upravo to dešavanje Šatara navodi kao svoju veliku inspiraciju:

“Ne mogu da opišem naboj emocija koje sam imala gledajući jednog terapeuta kakav je Keli Vilson kako pun saosjećanja i empatije pomaže klijentu da prihvati težinu emocija sa kojima je do tada želio izboriti. Možda će to nekome zvučati smiješno i čudno, ali u tom trenutku sam pomislila, što bi djeca rekla, ‘to ću biti kad porastem”.

Kako bi izrazila svoju kreativnost i ljubav prema psihologiji, Šatara će u skorijoj budućnosti pisati kolumne za naš portal u kojima ćete imati priliku da čitate jedan nesvakidašnji prikaz realnosti kroz oči jednog psihologa.

Pressrs.ba

(Visited 320 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments