Mlada aktivistica Jelena Đurakov: “Omladinski rad mi pruža sigurnost”

13 feb

Jelena se u CEKOS-u aktivirala početkom srednje škole, a na to su je motivisali vršnjaci koji su u ovoj organizaciji već bili aktivni, kao i omladinski radnik kog je znala od ranije kao nastavnika u školi.

Iako u poslednje vreme nije toliko prisutna, iskustvo u realizaciji i planiranju projekata smatra jednim od najznačajnijih. Ono što je posebno privuklo u programima omladinskog rada jeste što je sve na dobrovoljnoj bazi, ništa se ne mora i baš to je kod nje i izgradilo osećaj odgovornosti, ali i timski duh.

Učešće u programima omladinskog rada naučilo je kako da funkcioniše sa ljudima, ne samo sa onima koji su joj slični nego i sa onima koji drugačije razmišljaju, koji su stariji ili mlađi od nje. Stekla je širu sliku o problemima i stanjima u društvu, ali i mnogim mogućnostima za koje ranije nije znala. Omladinski rad joj pruža osećaj sigurnosti s obzirom da uvek može da računa i na vršnjake koji su takođe aktivni u CEKOS-u, a posebno na omladinskog radnika od kojeg uvek ima podršku.

Jelena smatra da se kroz omladinski rad mladi usmeravaju ka onome što žele da rade, čime žele da se bave i na koji način, a osim toga, ukazuje im se i na sve mogućnosti koje postoje u njihovom okruženju, a o kojima uglavnom nemaju informacije ako nisu uključeni u rad neke organizacije. Po njoj je najbitnije da mladi znaju gde i kome mogu da se obrate ako imaju neku ideju i samim tim postanu aktivni građani. Da se njen trud i trud njenog tima isplati i daje rezultate, uvidela je tokom prezentacija koje su sprovodili u srednjim školama na temu aktuelne migrantske krize, a gde su mladi menjali mišljenje i stavove za samo 45 min.

Planiranje aktivnosti i projekata na redovnim sastancima u organizaciji povezuje sa maštanjem jer zajedno gledaju u budućnost i promišljaju kako bi mogli da učine Sontu boljim mestom za mlade. Mladima bi poručila da se uključe u slične programe makar na kraći period jer jedino na taj način mogu shvatiti važnost i cilj omladinskog rada.

Informacije o Centru za kulturu i obrazovanje Sonta nalaze se na: www.cekos.org.rs

Napor.net

(Visited 70 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments