Mitovi o ljudskom tijelu

5 nov

Postoje duboko ukorijenjena uvjerenja o ljudskom tijelu koja se prenose s koljena na koljeno.
Odmalena slušamo savjete naših baka i mama, učitelja, pa čak i ljekara, za koje smo sigurni da su dobri za nas, ali nisu naučno utemeljeni.

Ovo su mitovi u koje vjerujemo:

Dlake rastu gušće nakon brijanja

Vrlo je rašireno uvjerenje da brijanje dlačica uzrokuje da one ponovo narastu gušće i čvršće.To ne može biti tačno jer brijanje uklanja samo mrtve dlačice na površini kože i ne utiče na tip rasta.

Čitanje u polumraku kvari vid

Kada čitate u slabo osvijetljenoj prostoriji, oči se naprežu malo više nego inače, ali nema naučnog dokaza da ćete dugoročno naštetiti svom vidu. Polumrak će uzrokovati brži umor očiju i suvoću, ali bez posljedica, osim ako stalno čitate u mraku.

Opasno je buditi mjesečara

Vjeruje se da je opasno buditi osobu koja mjesečari, ali zapravo je gora opcija pustiti ga na miru jer se može povrijediti. Najbolje je otpratiti ga natrag do kreveta jer se tako neće osjećati dezorijentisano i zbunjeno.

Potrebno nam je osam sati sna

Iako stručnjaci tvrde da nam je svaku noć potrebno barem osam sati sna kako bismo mogli normalno funkcionisati tokom dana, to se ne odnosi na sve. Nekim ljudima dovoljno je manje sna.

Alkohol ubija moždane ćelije

Nakon noći opijanja često vam se čini da ne razmišljate normalno? Alkohol nije štetan, osim ako ne pijete čisti etilalkohol, tako da nećete naštetiti moždanim ćelijama.

Moramo piti osam čaša vode

Savjet se odnosio na tečnost, a ne samo na vodu.

Ljudskom tijelu je potrebno puno tečnosti, ali i unosom hrane i drugih napitaka, a ne samo vode. Superfit znači superzdrav Bavljenje sportom je zdravo, ali pretjerivanje u vježbanju uzrokuje zdravstvene probleme. Profesionalni sportisti su pod velikim rizikom zbog različitih povreda, ali nisu samo oni u opasnosti. Ako vježbate svakodnevno duže od dva sata, veća je mogućnost za nastanak hroničnog umora, nesanice, depresije, problema s menstrualnim ciklusom i smanjene seksualne želje.

Gojimo se zbog sporog metabolizma

Pretpostavlja se da brži metabolizam uzrokuje sagorijevanje više kalorija. No, gojaznost nije uzrokovana samo sporim metabolizmom, već i drugim faktorima kao što su nezdrava ishrana, nedostatak vježbanja i drugo.

Mokra kosa zimi priziva prehladu

Iako se vjeruje da hladnoća uzrokuje nastanak prehlade, ne postoji povezanost između njih. Veća je vjerovatnoća da se zimi ljudi zaraze u zatvorenim prostorima jer prenose viruse jedni na druge.

Stručnjaci čak tvrde da hladno vrijeme pomaže jačanju imuniteta za budućnost.

Visok zaštitni faktor štiti od raka kože

Sredstva za zaštitu od sunca štite kožu od nastanka opekotina i preuranjenog starenja, ali nisu dovoljna i potpuna zaštita od nastanka raka kože. Kada provodite vrijeme na suncu, obavezno koristite sredstva koja sadrže zaštitu od UVB i UVA zraka, a tokom najjačeg sunca (od 11 do 16 sati) držite se hladovine.

Vijesti.ba

(Visited 181 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments