Mitovi i legende o djetelini sa četiri lista

18 apr

Djetelina s četiri lista je poznata kao najveći simbol sreće. Takođe simbolizuje četiri godišnja doba i četiri strane neba.Kada čovjek vidi takav oblik i prihvati ga, prihvati vidnu i nevidnu ljepotu u svoje srce.

Djetelina ima degenerisan gen koji određuje broj listova, ukoliko naiđete na djetelinu sa četiri lista trebate je otkinuti sa noktima ili zubima.Smatra se da onaj ko bi je u ponoć našao navodno bi uskoro naslijedio veliko bogatstvo, a ko bi je držao u kući, u njegovu kuću nikada ne bi udario grom.

Drevna legenda kaže: “Ako pronađeš ‘Djetelinu sa četiri lista’ bićeš sretan cijelog života, jer ako imaš vjere, gajiš nadu i tražiš sa ljubavlju, sa sigurnošću ćeš pronaći i svoju sreću.”Svaki list ove djeteline ima svoje značenje – prvi je za nadu, drugi za vjeru, treći za ljubav, četvrti za sreću. Postoji legenda da je Eva donijela djetelinu s četiri lista iz raja.

-predstavlja četiri godišnja doba i četiri strane neba;
-predstavlja četiri osnovna elementa života i uravnoteži vas među zemlju, vazduh, vatru i vodu;
-predstavlja četiri vjetra i četiri značenja zemlje, s čime vam naglašava stabilnost, sveobuhvatnost, potpunost i homogenost;
-vjeruje se da s njenom pomoći čovjek postane jasnovidan i vidi škrate, vile i druga nadprirodna bića;
-i svakom ko je ima spremljenu među stranice ili postavljenu na šešir donosi sreću i uspjeh.

www.banjaluka.com

(Visited 265 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments