Merjem Kapetanović, zaljubljenica u modernu kaligrafiju: “Lijepi umovi inspirišu druge”

7 maj

Dvadesetpetogodišnja Sarajka ljubav prema kaligrafiji osjetila je prije pet godina kada je završila kurs arapske kaligrafije za oblast Rika pisma, ali se ubrzo javio interes i za modernom.

– Dugo sam istraživala najveće svjetske kaligrafe, jer je to veoma opširan pojam. Moderna kaligrafija me je privukla zbog nesimetričnosti slova, ali i same slobode umjetnika da može raditi ono što želi – govori Merjem i dodaje da se za materijal snalazi na razne načine, a najčešće ga dobavlja iz inostranstva preko prijatelja.

Svoje radove Merjem je do sada izlagala na nekoliko izložbi, a njene slike završile su kao lijepi pokloni u mnogim zemljama, od Amerike, preko Njemačke i Velike Britanije, do Saudijske Arabije.
Pohvalila nam se i priručnikom o modernoj kaligrafiji, kojeg je sama izradila, a koji se može naručiti online.

– Svako od nas u sebi krije kreativnu stranu, samo treba naći način da je iskažemo. Meni je to uspjelo. Istina, na početku, ljudi koji me okružuju bili su u čudu, zašto baš to, ali ja sam istrajala u naumu. Naravno, Elektrotehnika je moja prva ljubav, pa fakultet planiram što prije završiti. Međutim, uporedo se želim usavršavati i u modernoj kaligrafiji. Voljela bih da kreativne radionice iz moderne kaligrafije, koje kreću sredinom ovog mjeseca, a u kojima ja učestvujem kao predavač, postanu stalna praksa, kako bi oni koji to žele, a ja znam da je sve više takvih, naročito mladih, imali priliku naučiti što više o ovoj umjetnosti – kaže Kapetanović, koja kao studentica trenutno radi u analitičkoj bonitetnoj kući “Bisnode BH.”

coolstyle.ba

(Visited 554 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments