Međunarodni dan volontera – 5. decembar

5 dec

Međunarodni dan volontera (IVD) 5. decembar je posvećen doprinosu volontera i volonterizma razvoju civilnog društva.  IVD, ne samo da proslavlja i priznaje volonterizam u svim njegovim aspektima, također odaje posebnu počast doprinosu mladih volontera za svjetski mir i održivi razvoj. Na ovaj način odajemo priznanje na globalnom nivou mladim ljudima koji dijeluju kao nositelji promjena u svojim zajednicama.

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembar obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera.

Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

“Širom svijeta 1,2 milijarde mladih imaju nevjerojatan potencijal za rješavanje izazova i pokretanje promjena. Volontiranje mladim ljudima pruža priliku da steknu poslovne vještine, jačaju svoje liderske kapacitete, te aktivno doprinesu svojim zajednicama i globalnom društvu”, izjavio je Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Više o volontiranju i volonterskim mogućnostima pročitajte na stranici Volontiram.ba.

(Visited 281 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments