Mali biznisi bilježe velike rezultate

22 jun

Evropska unija i Vlada Njemačke su kroz EU ProLocal program podržale ekonomski razvoj lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Ukupno 20 opština iz cijele BiH, više od 100 preduzeća, razvojnih agencija, fakulteta i drugih pružalaca poslovne podrške privatnom sektoru ostvarili su korist zahvaljujući realizaciji ovog Programa.

U okviru konferencije „Mali biznisi – veliki rezultati“ predstavljeni su konkretni rezultati i primjeri dobrih praksi u jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

„Posljednja analiza rezultata je pokazala da 57 preduzeća koja su korisnici Programa danas zapošljavaju preko 1200 radnika više nego prije njegove realizacije, dok njih više od 300 radi na opremi koja je nabavljena iz sredstava bespovratne pomoći. Preduzeća, također, u odnosu na 2016. godinu izvoze za 41% više“, rekao je menadžer Programa, Dr. Gligor Stojkov.

EU ProLocal je posebnu pažnju posvetio dugoročnom učinku na razvoj realnog sektora. Prema riječima menadžera Programa, preduzećima je u poslovnom okruženju dostupno 37 dodatnih usluga poslovne podrške. Tako su uvedeni programi obuke za odrasle i modernizovano formalno obrazovanje. Uspostavljene su nove službe za podršku start-up i postojećim biznisima i uvedene mjere finansijske podrške izvoznicima.

„EU ProLocal je pokazao kako zalaganje ljudi na lokalnom nivou može znač ajno doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća. Мeđutim, ovo treba da bude zajednički projekat, Evropska unija ne može popuniti sve praznine, niti sama preduzeća mogu nositi taj teret. Političke vođe moraju raditi na uspostavi funkcionalne tržišne ekonomije, provedbi zakona i smanjenju administrativnih opterećenja poslovanja“, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

U okviru  događaja postavljena je i izložba pod nazivom „Umjetnost privatnog sektora“ kojom će se predstaviti više od 116 novih proizvoda i usluga, nastalih zahvaljujući podršci preduzećima da nabave novu opremu, prošire kapacitete, ulože u inovacije i poboljšanje kvalitete.

Ukupna vrijednost Programa je 13 miliona eura od kojih je Evropska unija obezbijedila devet, a Vlada Njemačke četiri miliona, a implementirao GIZ.

www.biznisinfo.ba

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments