Maglajka Nadina Habibović, volonterka i humanista

23 nov

Maglajka Nadina Habibović (25) volonterskim radom bavi se već deset godina. Počela je još u osnovnoj školi, nastavila u srednjoj i na fakultetu kroz razne asocijacije i nevladine organizacije. Nije Nadina uspješna samo na ovom polju. Sa 25 godina postala je najmlađa magistrica radioloških tehnologija u BiH.

Nadina je prošle godine, nakon katastrofalnih poplava, mjesecima je sa grupom prijatelja u Maglaju radila i organizovala pomoć za poplavljene sugrađane. Prije mjesec dana bila je inicijator akcije prikupljanja pomoći namjenjene izbjeglicama iz Sirije koja je organizovana u njenom rodnom gradu. “Iako radim, i dalje se bavim volonterizmom i dobrotvornim radom jer to meni ne predstavlja nikakv teret već to ide prirodno uz mene”, priča nam Nadina na početku razgovora. Vijest o katastrofi koja je zadesila njen grad, zatakla ju je u Sarajevu. Tada je, priča, upoznala skoro sve Maglajlije koje žive i rade u glavnom bh gradu. “Uvezali smo se, počeli da prikupljamo i dopremamo pomoć našim sugrađanima. U to teško vrijeme stekla sam i puno prijatelja sa kojima i danas sarađujem kroz volonterske i humanitarne akcije”, priča i dodaje. “Kada me vidio jednog jutra sa rancem na leđima, moja tata me pitao zašto sve ne ostavim, posao i magistarski, i ne bavim se samo volonterskim radom jer očito je da je to jedino što volim i što me ispunjava”.

Posebno ponosna na kampanju “Let’s do it”

Posebno rado se sjeća akcije “Let’s do it” – očistimo zemlju za jedan dan iz 2012.godine kada je bila lokalna kooridnatorica za Maglaj. Tada je oko sebe okupila sve svoje prijatelje i prijateljice, jer niko nije radio. “Dobra organizacija je bila pola odrađenog posla. Bili smo uigrana ekipa i ponosna sam na ono što smo tada uradili. I da, danas svih nas 15 ima posao”, priča Nadina. I kao studentica na Fakultetu zdravstvenih studija bila je vrlo uspješna. Bila je i predsjednica Nadzornog odbora Studentskog parlamenta sarajevskog Univerziteta. Fakultetska diploma i zvanje inženjera medicinske radiologije nisu značli kraj njego akademskog obrazovanje. Na istom Fakultetu nedavno je stekla i zvanje magistra radioloških tehnologija. Mnogi je, kaže, ne mogu zamisliti u ovoj struci, ali nju njen posao potpuno ispunjava i školovala se za nešto što voli iznad svega. “Radioterapija me oduvijek fascinirala, ali na magistarskom ne mislim stati, jer želim i dalje da se usavršavam”, kazuje nam. “Dobro se uvijek dobrim vrati!” – da je to tačno uvjerila se i sama jer je odmah nakon poplava dobila posao direktorice bh predstavništva turske bolnice SANTE PLUS HOSPITALS.

“Nakon katastrofalnih poplava dobila sam prvu ponudu za posao na šest mjeseci, i tek što sam počela raditi, uslijedila je nova ponuda za stalni posao gdje sam i danas”, priča sa zadovoljstvom.

”Maglaj će uvijek biti moj grad”

“Iako u Sarajevu živim već sedam godina, Maglaj će uvijek biti moj grad”, kaže Nadina i dodaje. “Nakon svih godina ja još uvijek nisam promijenila mjesto boravka. Ne razmišljam ni o odlasku iz BiH, eventualno neko stručno usavršavanje. Ako svi odemo, ko će ostati u ovoj zemlji. Generalno, nisam zadovoljna stanjem u BiH, ali da se mladima da više šanse, puno bi bolje bilo u ovoj našoj zemlji”.

Maglaj.net

(Visited 535 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments