Ljetni odmor ili pak umor

9 nov

Autor: Matea Jurković

Kada je u pitanju ljeto i ljetni praznici rijetko kome to bude odmor, većini mladih je cilj pronaći neki sezonski posao i zaraditi sebi novac za školovanje ili ko zna šta već ne.

U ovo teško vrijeme, gdje većina kućanstava doslovno jedva spaja kraj s krajem to nije nikakvo čudo. Sami dokaz tome su i brojni odlasci u inozemstvo što mladih, pa tako i starijih ljudi. Jer što da ne, valja otići probati, pa ako se ne mogne lako se vratiti u svoju zemlju. Ja sam ove godine imala sreće pa sam ipak ostala tu u blizini, u Dubrovniku.

dubrovnik

 

Posao sam ponašala preko prijateljice koja se već malo prije same sezone tu zaposlila. Već od srpnja počela sam raditi u hotelu President u Dubrovniku. Hotel s 5 zvijezdica, što reći nego luksuz. S početka se sve čini tako lako i zanimljivo međutim već nakon tjedan dana to prelazi u dosadu, no dobro.

Budući, da sam htjela raditi bilo gdje i bilo što, kako bi zaradila sebi nešto novca, kako bi olakšala sebi školovanje prihvatila sam to i odmah je bilo nekako lakše. Na prvom razgovoru sa šefom uspjela sam se sve dogovoriti, pa sam tako odlučila raditi noćne smjene gdje je sat rada plaćen 35 kn. Kao studentica vodila sam se za tim da tako mogu lakše zaraditi što prije više novca, a opet imat ću cijeli dan za sebe.

Međutim, kako sam radila kao sobarica, tj. povrh čišćenja soba tu se još podrazumijeva i čišćenje restorana, wellnessa i recepcije što je na kraju jako iscrpno. I sve ono na šta misliš jeste kako ćeš idući dan cijeli prespavati i tako zamijeniš dan za noć. Ipak, ne želim, niti se mogu žaliti – ovo je ipak posao koji traje 3 mjeseca i onda se opet vraćam fakultetskim obavezama čemu se jako veselim, a kad znaš da imaš neki cilj sve postaje lakše.

Ono što mogu poručiti svima, a osobito studentima, jeste da rade i da se što više snalaze sami, jer što prije krenu tim putem poslije će im biti lakše.

* Tekst je nastao u sklopu projekta Munja Obuka i Praksa u partnerstvu Munja Inkubatora i Fondacije Friedrich Ebert.

 

(Visited 176 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments