Leon Džananović: Prvak u poznavanju stranih jezika u svijetu

31 maj

Sedamnaestogodišnji Leon Džananović po drugi put je prvak u poznavanju stranih jezika.

Pobjedio je na takmičenju “Language Perfect World Championships” koje se održava svake godine u isto vrijeme na globalnom nivou, pod pokroviteljstvom australske organizacije “Education Perfect”.

Sve škole, na bilo kojem dijelu planete, odaberu učenike koji su u određenim oblastima naročito dobri i ako su učenici saglasni, škola ih prijavi za takmičenje.

Leon, rođen u Austriji ali nosi bh. korijene, zaista je veliki talent za strane jezike i ove godine se ponovo takmičio, nakon titule prošle godine.

“U takmičenju učestvuje preko 200.000 učenika iz cijelog svijeta, učenici moraju online u određenom roku odgovoriti na hiljade i hiljade pitanja, na svako pitanje se mora odgovoriti u roku od maksimalno 10 – 15 sekundi, sve je u audiodatotekama, znači mora se imati sposobnost koncentracije, brzine i slušanja.

Kad se ta prepreka savlada uspješno, onda ide još teži dio – simultano prevođenje s jednog stranog jezika na drugi i onda obnuto, pa onda spelovanje. Leon se takmičio u njemačkom i engleskom jeziku i za to vrijeme odgovorio na 6.500 pitanja što upućuje na to kakva je brzina potrebna da se tolika količina pitanja tačno i na vrijeme odgovori. Ko uspije u tome, osvaja zlatnu medalju”, priča za Radiosarajevo.ba Leonva majka, Sandra Bakaj, rođena Prijedorčanka.
Mladi Leon je tako već drugu godinu zaredom bio u tih 0,2 posto svih takmičara u svim oblastima koji je uspio doći do zlatne medalje.

“Inače, on se oduvijek, od malih nogu interesovao za jezike, čitati i pisati je naučio sa četiri godine, a u vrijeme dok smo još živjeli u Austriji i redovno odlazili u Prijedor i Bosnu i Hercegovinu, s velikom je lakoćom učio i pamtio nove riječi našeg jezika i nekada je zaista impresivno doživjeti ga kako se s lakoćom prebacuje s jednog jezika na drugi”, priča majka Sandra.

Leonova životna priča je prilično zanimljiva.

“Rekla bih da je on rođen pod sretnom zvijezdom, jer je rođen 1. januara 1999. godine, tačno u ponoć, u Innsbrucku, u Austriji i odmah ‘u startu’ mu je bila osigurana pažnja austrijske i evropske javnosti, jer je zvanično bio prva novogodišnja beba u Austriji i prva ‘Euro-beba’ (te godine je u EU zvanično uveden euro kao monetarna jedinica). Tom prilikom, Leon je od Nacionalne banke Austrije dobio na poklon 5000 aura. Njegov otac je Austrijanac, ja sam rođena i odrasla u Prijedoru, ali već odavno imam austrijsko državljanstvo, jer sam od 1992. – 2013. godine živjela i radila u Austriji, prisjeća se sretna majka.

Trenutno Leon s porodicom živi u Australiji, u Brisbaneu.

“Leon trenutno pohađa 11. razred MacGregor High School, s fokusom na društvene nauke (naročito ga zanimaju historija, humanitarni rad i strani jezici, naravno.) Sljedeća školska godina mu je završna i nakon mature Leonova želja je studirati germanistiku u kombinaciji sa socijalnim radom, jer mašta o tome da radi za UNICEF ili UN u nekom od programa za pomoć djeci izbjeglicama s ratnih područja, što je vjerovatno uvjetovano ‘istorijom’ njegovog porijekla s moje strane, jer svi znamo da je moj rodni grad sinonim za zlo i masovna protjerivanja.

Leona jako zanimaju događanja devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije i pokazuje veliku moć empatije kad su u pitanju stradanja svih naroda”, govori Sandra, majka mladog Leona.

U današnje vrijeme globalizacije i komunikacijske tehnologije, gdje je poznavanje bar jednog stranog jezika esencijalno za napredovanje u svim sferama života, Sandra Bakaj, majka mladog Leona Džananovića, na koncu razgovora za Radiosarajevo.ba ističe:

“Nadam da će Leonova životna staza zaista biti onakva kakvom ju je on sebi zamislio: da svoje sposobnosti usmjeri za doprinos nekom boljem svijetu od onoga u kojem sad živimo.”

Radiosarajevo.ba

(Visited 682 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments