Kuhar na dan i mini kurs “srbologije” – Srbi smislili novi način da zabave strance i usput odlično zarade

3 maj

– Ne postoji ništa u čemu uživam više nego u tome da sa novim prijateljima delim priče o hrani. Pridužite mi se u šetnji kroz ukuse srpske i istočnoevropske kuhinje. Biće mi zadovoljstvo da vas ugostim u svom udobnom stanu u srcu Beograda – navodi se u oglasu koji je Beograđanka Zorana okačila na sajt Eatwith, platformu koja turistima širom sveta pruža način da dožive potpuno nove kulinarske doživljaje.

Mogućnost da u svom domu skuvaju nešto ukusno za strance (i to im pritom dobro naplate) može postati još jedan način da se zaradi na turistima koji posećuju Srbiju i naročito Beograd.
Ideja Eatwith-a je vrlo slična Airbnb-ju ili iznajmljivanju stan na dan, samo što se turistima ne nudi soba, već obrok. Kombinacija druženja i obeda brzo je zaživela i trenutno preko 25.000 “kuvara” u 130 zemalja otvara vrata svoje trpezarije gladnim gostima.

Ovakve večere naročito su popularne u gradovima koji su inače krcati posetiocima, te turisti koji žele da dobro jedu, mesto moraju da rezervišu danima ranije, da se pojave tačno u minut ili satima čekaju u redu na slobodno mesto.
Nasuprot tome, ovaj, kako ga često nazivaju, “Airbnb za hranu”, deluje poput odlaska kod prijatelja na večeru. Domaćini se često nude da zakusku “obogate” zanimljivim pričama o toj hrani ili gradu u kome žive, a gostima se sviđa što ne jedu sami i što su u mogućnosti da probaju autentične domaće specijalitete.
Većina oglasa je poput Zoraninog. Ona poziva goste da dođu u njen stan na večeru, a meni koji im nudi odgovara lokalnim ukusima – proja sa sirom, kajmak, ajvar, čvarci, kulen i kiselo mleko kao predjelo, potom čorba od povrća ili pileća supa. Za glavno jelo mogu da biraju između sarmi, ćufteta ili gulaša, uz svežu salatu, a kao dezert domaćica će samo za njih spremiti pitu od jabuka ili višanja. Ovo zadovoljstvo naplaćuje 42 evra po osobi
Uz to, domaćini ili domaćice mogu sami da odluče u kom vremenskom periodu primaju goste, za koji obrok i koliko maksimalno ljudi može da dođe u njihov stan. Na sajtu postoji i mogućnost ostavljanja komentara, te pre nego što zakucaju na vrata nepoznatih kuvara, turisti se mogu upoznati sa iskustvom prethodnih gostiju.

Turistički vodič kroz srpsku kuhinju – na dan

Još jedna opcija se nudi u Srbiji – a to je da se na dan ili veče postane gastronomski turistički vodič.

Pojedinci ili grupe radi su da za određenu sumu nekoliko sati posvete turistima i odvedu ih na mesta na kojima se zasigurno dobro jede i pije, a pritom se sa njima i prošetaju kroz grad. Maršute duge tri, četiri kilometara povezuju nekoliko barova, restorana ili kisoka brze hrane, koje lokalci provereno dobro znaju.
– Želimo da vam pokažemo Beograd iz perspektive njegovih žitelja, da vam pokažemo gde pijemo, gde idemo na zalogaj posle celovečernjeg izlaska i pomognemo vam da iskusite pravi Beograd. Ako nemate mnogo vremena u našem gradu, ovo je tura za vas. Odvešćemo vas na tri sjajna mesta, da probate četiri popularna specijaliteta sa beogradskih ulica – stoji u ponudi Đorđa i Gorana, koji ovo iskustvo naplaćuju po 42 evra dnevno.

U svojoj ponudi neki su bili još originalniji, te osim 14 različitih ukusa, nude i da strance nauče kako da piju rakiju, naruče pesmu od svirača u kafani, pišu ćirilicom, plešu na srpskoj svadbi i kakav poklon da donesu na slavu – ovaj mini kurs “srbologije” košta 65 evra po osobi.

Blic.rs

(Visited 82 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments