Kreiran prvi bh. električni bicikl

13 jan

Firma „BCBicycles“ (Bosnian Concept Bicycles) osmislila je prvi bosanskohercegovački električni bicikl, kao praktično i energetski efikasno prijevozno sredstvo koje bi u gradskim sredinama trebalo postati veoma popularno, smanjiti gužve, ali i zagađenje životne sredine.

Dizajn i funkcije „Modela Z“, u konsultacijama s velikim brojem stručnjaka iz raznih oblasti kao i samih korisnika, kreirao je student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Loren Keserović, višegodišnji profesionalni biciklista s iskustvom i u prodaji bicikala i opreme i član biciklističkog udruženja „Giro di Sarajevo“. „Model Z“ u odnosu na konkurenciju u Evropi ima više prednosti.

Integrirani kompjuter

– Težak je manje od 15 kilograma i zato je najlakši, jednostavno se sklapa za manje od 30 sekundi, a cijena će mu biti niža od cijena sličnih proizvoda. Osnovne komponente su unikatne, a sa integriranom baterijom koja se napuni za sat i po moći će prijeći 30 do 35 kilometara – kaže Keserović te dodaje da integrirani kompjuter biciklisti treba da pomaže u vožnji na nekoliko načina, ali sve detalje ne želi otkrivati.

Finalno sklapanje

S električnim komponentama iz uvoza i ramovima iz pogona kompanije „Bekto Precisa“ u Goraždu, koja mu je pružila veliku podršku i s kojom je načelno dogovorena buduća saradnja, finalno sklapanje radilo bi se u Sarajevu.

Prvi bh. sklopivi električni bicikl finansira se iz poslova servisiranja bicikala, a firma pruža i savjetodavne usluge iz ove oblasti. Prvi primjerci „Modela Z“ na tržištu bi se trebali naći krajem iduće godine, a dok u BiH ne budu prepoznate sve prednosti i značaj ovakvih načina prijevoza, trebali bi se izvoziti u Holandiju, Englesku i druge zapadnoevropske zemlje.

Začarani krug

„Bosnian Concept Bicycles“ je startup kompanija, koja još nije registrirana zato što nam je preskupo da plaćamo ogromne poreze državi, a još nemamo bicikl u proizvodnji. To što nam je preskupo da se registriramo je otežavajuća okolnost koju je loša politika nametnula ovakvim firmama, jer na mnoge grantove i poticaje se ne možemo prijaviti jer nismo registrirani. To je jedan začarani krug u kojem se poduzetništvo praktično guši umjesto podstiče – pojašnjava Keserović.

Avaz.ba

(Visited 374 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments