Kratki film „Čija je stvar?“ nosi snažnu poruku u borbi protiv nasilja

14 jul

U okviru kampanje prevencije nasilja „Reaguj ljudski“, koju sprovode CARE International Balkans, Asocijacija XY i partnerske organizacije sa projekta “Inicijativa mladića – promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa”, a podržavaju Vlada Švicarske, Austrijska razvojna agencije, OAK Fondacija i CARE Njemačka-Luksemburg, nastao je petominutni film „Čija je stvar“ koji u zadnje vrijeme trese društvene mreže u BiH ali i regionu.

bmk

Prema riječima programskog lidera Asocijacije XY Feđe Mehmedovića, u okviru kampanje, volonteri i edukatori Asocijacije XY sprovode različite aktivnosti putem kojih pozivaju i motiviraju svoje vršnjake da budu saveznici u prevenciji i eliminaciji nasilja, a film Čija je stvar jedna je od tih aktivnosti.

„Nasilje se hrani neznanjem ali i neodlučnošću sudionika da mu se adekvatno suprotstave. Poseban problem predstavlja ignoriranje nasilja i osjećaj da nasilje koje nas lično ne pogađa, nije naša stvar. Zato mladi u filmu pitaju, “Čija je stvar?”. Ovo pitanje je ujedno i poruka jer propituje naše stavove i našu poziciju u pojavi nasilja. Nasilje nije problem žrtve i nasilnika, već svih koji svjedoče ili mogu uraditi nešto kako bi ga spriječili“ objašnjava Mehmedović.

Volonter Asocijacije XY Amer Džekman navodi da je želja idejnih tvoraca filma Čija je stvar bila da se promijeni uloga posmatrača nasilja te ohrabri aktivno učešće u prevenciji i eliminaciji nasilja.

„Većina mladih, kada se nađe u situaciji u kojoj se dešava nasilje ne žele da reaguju. Ignorišu nasilje. Smatramo da je najveći problem upravo to ignorisanje i rečenica: „Nije moja stvar“. Članovi Budi muško kluba i Asocijacije XY postavljaju jedno pitanje: „Čija je to onda stvar“, ako bi svako od nas rekao da to nije njegova stvar kada se nađe u situaciji u kojoj se dešava nasilje“ kazao je Džekman.

„Scenario je nastao usput. Bilo je jako hladno i snimali smo svega dva sata. Željeli smo da prikažemo dvije scene, da to bude jedan kraći film u kojem bi mladi ljudi prolazili pored scena nasilja. Svaki put kada smo radili, iznova smo dobijali neke nove ideje. Tako je nastao kratki film od 5 minuta sa jednom jako snažnom porukom“, pojašnjava Džekman.

Kratki film možete pogledati ovdje.

(Visited 587 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments