Kontrolno ulaganje objašnjeno u jednoj minuti: Da li je trgovina protiv trenda dobra strategija?

14 jul

Jednostavno rečeno, biti ”kontraarijanac” se u suštini vrti oko trgovanja protiv trenda … Drugim riječima, često radite potpuno suprotno od onoga što skoro svi drugi rade kao protivnički trgovac.

Da li je to dobra ideja?

Pa … može biti 🙂

Na primjer, kada je tržište ono što bi se moglo definirati kao iracionalno u dugom vremenskom periodu, dobar kontraarni investitor, to onda znači da preuzimanje kontrarnog trgovanja ima rizik za omjer nagrade koji je asimetrično u njegovu ili njezinu korist.

Međutim, imajte na umu da suprotno ulaganje može biti i opasno nastojanje. Kao što je objašnjeno u ovom videu, bilo koji trgovac vrijedan njegove soli zna da tržište može ostati iracionalno duže nego što on ili ona može ostati solventan.

Drugim riječima, jedan od glavnih rizika povezanih s kontraarnim investitorima je prerano za stranku. Ili, da kažemo drugačije, ako prerano pređete na trgovinu obrnutih trendova, možete izgubiti novac uprkos tome što ste “u pravu”, jer do trenutka kada se trend uhvati, izgubili ste većinu kapitala zbog neuspjelih suprotstavljenih trendova.

Ukratko, sve je stvar u tome da imate onoliko alata u svom arsenalu koliko je moguće i da ste dobar kontraarni investitor kada su pravi uslovi sami po sebi poželjna vještina.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments